Mistrovství světa veteránů v běhu do vrchu se konalo již po třinácté a opět se po čtyřech letech sešli nejlepší veteránští vrchaři světa v České republice. Tentokrát v Janských Lázních, kde pro ně připravili pořadatelé z Maratónstavu Úpice absolutně novou trať v délce 8,6 km s převýšením 650 metrů s cílem na vrcholu Černé hory, která zde historicky poprvé vedla terénem.

A byla to opravdu krásná trasa. Ovšem také patřičně náročná. Zejména dlouhé stoupání od třetího do šestého kilometru dalo všem pořádně zabrat a zhatilo i ledaskomu plány na dobré umístění.

Zároveň zde proběhlo i mistrovství České republiky mužů, žen, juniorů a juniorek v běhu do vrchu a překvapivě nejrychlejší nebyli naši mladíci, ale americký veterán a vítěz v kategorii nad 35 let Tommy Manning, který trať zvládl v čase 37:44.

Mistrem České republiky se stal Jan Janů /Hvězda SKP Pardubice – 38:37/ před Martinem Freiem /AK Kroměříž – 38:51/ a Janem Havlíčkem /ASK Slavia Praha – 39:39/.

Nejrychlejší ženou dne byla Iva Milesová /PSK Olymp Praha/, která na titul musela dosáhnout časem 46:09. S minimálními odstupy za ní pak doběhly druhá Taťána Metelková /TJ Sokol Hradec Králové – 46:33/ a třetí skvěle běžící Pavla Zahálková /AK Škoda Plzeň – 46:40/.

Mimochodem tyto výkony by stačily jak Ivě Milesové v kategorii nad 35 let, tak Táně Metelkové v kategorii nad 40 let k zisku titulů mistryň světa. Takhle se Česká republika mohla letos radovat jen ze dvou titulů, o které se postaraly v kategorii nad 40 let Ivana Sekyrová /47:15/ a nad 55 let neuvěřitelná Blanka Paulů /52:33/.

Stříbro vybojovali Jindřich Král /42:29/ mezi muži nad 40 let Renata Hájková /49:12/ v ženách nad 35 let.

A o bronz se postarali Rostislav Petráš /42:57/ v kategorii mužů nad 45 let, Oldřich Šmída /50:29/ nad 65 let a Marie Havlová /50:41/ mezi ženami nad 35 let.

To bylo v nesmírně nabité konkurenci nejlepších veteránů světa v individuálních soutěžích všechno. I když sedm medailí zase není málo.

Zato v soutěžích družstev si čeští běžci i běžkyně spravili náladu, protože tady téměř v každé kategorii dosáhli na některou z medailí a vychutnali si stupně vítězů za zvuků hymny pro vítěze.

Další tři zlata přidali muži nad 40 let ve složení Král, Žák, Malý, ženy nad 35 let, které nastoupily v sestavě Hájková, Havlová, Digmayerová a ženy nad 40 let /Sekyrová, Borovičková, Fronková/.

Na stříbro dosáhly družstva žen nad 55 let /Paulů, Hynštová, Hronová/, které měly stejný součet umístění jako vítězné němky a tak rozhodlo horší umístění třetí členky družstva a také ženy nad 60 let /Šlechtová, Keprtová, Hrozová/ a nad 65 let /Popovová, Cupalová, Ročňáková/.

U mužů druhá místa vybojovali padesátníci /Poduška, Moravčík, Vacarda/, pětapadesátníci /Kolínek, Bufka, Gombita/, šedesátníci /Mach, Krupička, Krsek/ a pštasedmdesátníci /Libra, Hlusička, Brádle/.

Bronz pak přidaly ženy nad 45 let /Naxerová, Matyášová, Jirásková/ a na nad 55 let /Vaněčková, Zahálková, Pštrossová/.

U mužů se podíleli na zisku bronzu družstva nad 35 let /Brychta, Ondrášek, Veber/, nad 45 let /Petráš, Jančík, Soukup/ a nad 70 let /Marek, Kánský, Rataj/.

Velmi povedené mistrovství světa veteránů, jako ostatně snad každá taková akce v České republice, která leží na bedrech mnoha dobrovolníků a několika doslova, ale v dobrém, šílených fanatiků, bez kterých by to absolutně nešlo, zakončilo slavnostní vyhlášení na kolonádě v Janských Lázních s pozváním na příští rok do Rakouska, kde se bude konat začátkem září další světové mistrovství dříve narozených, ale pořád nesmírně vitálních běžců a běžkyň do vrchu.

A že tam bude co obhajovat, o tom není sporu.

Výsledky:

MUŽI

ŽENY

Družstva muži

Družstva ženy

Veřejný závod

Mistrovství republiky

Foto 397× – M. Vašíček


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.