Berlínský maraton je největší běžeckou párty v Evropě. Je to nejrychlejší maraton na světě, pomineme-li Bostonský maraton, který vede mírně z kopce. Letos se 39. ročníku zúčastní 40.000 běžců ze 125 zemí světa, podél trati je bude povzbuzovat více než 250.000 diváků.

Maraton v německé metropoli je zřejmě předurčený k vytváření světových rekordů. Staré maximum Etiopana Gebrselassieho, kterého dosáhl právě v Berlíně, totiž překonal v loňském roce na stejném místě Keňan Patrick Makau. Nový rekord má hodnotu 2:03:38.

Kdo jsou favorité?

Prvním v cíli bude s největší pravděpodobností Keňan. Od roku 1999 se sice keňští maratonci přetahovali o vítězství s Haile Gebrselassiem, ale tento světoznámý Etiopan už maratony neběhá. Do závodu je přihlášeno celkem 22 keňských vytrvalců.

Největším favoritem je rekordman bez rekordu Geoffrey Mutai (KEN – 2:03:02). Mezinárodní atletická federace totiž rekordy z Bostonského maratonu neuznává a Mutai běžel tento čas právě v Bostonu.

Jonathan Maiyo, další Keňan, který umí maraton pod 2:05 h. Svůj nejlepší čas 2:04:56 zaběhl tento 24letý mladík letos v lednu v Dubaji.

Keňa má ovšem další želízka v ohni. Mladíky, kteří na maratonské trati debutují. Prvním z nich je Dennis Kimetto. Desítku moc rychlou nemá (28:30 min.), ale půlmaraton umí za 59:14 min. Dokázal to v dubnu právě v Berlíně. Je mu 28let.

Druhým borcem, který poběží svůj první maraton v životě, je Geoffrey Kipsang, klučina, kterému bude v listopadu teprve 20let. Jeho osobní rekord na 10.000 m má hodnotu 27:06 min., letos v březnu absolvoval v nizozemském Haagu 21,1 km za 59:26 min.

Zvítězí tedy mládí nebo zkušenosti? Potvrdí se slova jednoho z nejlepších trenérů Renato Canovy, že letos padne světový rekord nebo se to nepodaří jako v Rotterdamu?

Ženy

Poté, co slavná Paula Radcliffová zaběhla v Londýně v roce 2003 světový rekord (2:15:25), se toho v ženském maratonu mnoho neděje.

Jedinou ženou, která se letos dostala pod 2:20 h je Keňanka Mary Jepkosgei Keitanyová. V dubnovém Londýně zdolala maraton za velmi kvalitních 2:18:37, ale do Berlína se nechystá.

A tak z pěti favorizovaných žen, které umí pod 2:25 h je pasovaná do role favoritky Aberu Kebedeová. Této maratonkyni z Etiopie bylo nedávno teprve 23 let, v lednu zaběhla maraton v Dubaji za 2:20:33.

Druhou Etiopankou, která si dělá zálusk na vítězství v tomto prestižním maratonu je Ashu Kasimová. Na začátku roku absolvovala tuto trať v čínském Xiamenu za 2:23:09.

Překvapit ale může Japonka Yuri Kanová, Keňanky Philes Oongoriová s Flomenou Chepchirchirovou nebo taky Alevtina Biktimirová z Ruska.

Proč je Berlínský maraton tak populární?

„Běžela jsem už 20 maratonů, včetně Bostonu, Chicaga i New Yorku. Podle mého názoru je Berlín nejlepší. Super organizace: je velmi snadné dostat se na start městskou hromadnou dopravou, odbavení zavazadel v bag drop-off zóně je rychlé, a k tomu snadný přístup do jednotlivých zón na startu. Žádné dlouhé čekací lhůty před závodem. Velký dav lidí podporuje běžce po celou dobu závodu. Perfektně jsou rozmístěny občerstvovací stanice. Parádní je i finiš, kde je spousta dobrovolníků, kteří vám pomohou. V souhrnu 5 hvězdiček. Doporučuji ho všem, kteří si chtějí užít skvělý běh a mít z něj nezapomenutelný zážitek,“ říká čtenářka MarathonGuide.com Charlotta z USA.

Gilbert z Arizony má podobný názor: „Berlínský maraton byl můj první běžecký výlet mimo USA a také můj první výlet do Evropy. Dovolte mi říci těm z vás, kteří přemýšlejí o tomto maratonu, všichni Němci jsou velcí hostitelé a Berlín je skvělé město. Nemluvím vůbec německy, ale na tom nezáleželo, a přesto bylo tak snadné cestovat městem S a U Bahn, byl jsem vítán všude, kam jsem přišel.“

A co Češi?

Ti se samozřejmě mezi favority neřadí. Od mezinárodních úspěšných vystoupení Karla Davida, Róberta Štefka a Aleny Peterkové je český maraton v úpadku, ale to je jiná kapitola.

Čeští běžci mají však maratony rádi. Mnoho z nich vyznává maratonskou turistiku a do Berlína jich přijede rekordních 138. Z toho je téměř polovina inlajnistů. Berlín prostě láká. Podívejte se na video.

BMW BERLIN MARATHON