Kanaďan Ed Whitlock, kterému je už 81 let, přidal do své sbírky světových rekordů další. V neděli dosáhl v půlmaratonu času 1:38:59, závod se konal v jeho rodném městě Milton v Ontariu. Whitlock překonal starý rekord kategorie 80+ o 29 sekund, ačkoliv po dlouhé pauze začal s běháním teprve týden před závodem.

Ed Whitlock totiž v listopadu loňského roku spadl na ledě a zlomil si žebro, jeden měsíc po překonání světového rekordu ve své věkové kategorii – 3:15:54. Celé měsíce se mu stýskalo po tréninku a nebyl ani schopen obnovit své slavné dvou až tři hodinové každodenní běhy na nedalekém hřbitově.

„Byl jsem zraněný, celý rok jsem měl problémy, nejsem 100% fit,“ napsal Whitlock v pondělí Runner's World Newswire. „Ulevilo se mi, když jsem vylepšil rekord, bylo to o fous, ale můj trénink nebyl optimální. Trať závodu byla rovná, povětrnostní podmínky byly velmi dobré, slabý vítr a nízké teploty.“

Další výzvou pro Whitlocka bude půlmaraton nebo maraton v Torontu, který se bude konat nedaleko jeho domova.

„Nejsem si stoprocentně jistý, jestli poběžím poloviční distanci nebo celý maraton, ale spíš se přikláním k delší variantě,“ napsal. „Moje očekávání u maratonu nejsou příliš vysoké jako u poloviční trati, do poloviny října nezbývá moc času, abych mohl naběhat více kilometrů.

"Stále trénuji na hřbitově, ještě jsem nepřišel k rozumu,“ přidal Whitlock.

O konkrétních rekordech Eda Whitlocka se dočtete na tomto místě. A věřte, je jich mnoho a jsou hodně dobré.