Jak posunout obyčejný běžecký závod na vyšší level celodenní pohodové akce rozbíhajícího se léta? To ukázala už čtvrtá Chýnovská desítka s epicentrem v areálu místního koupaliště. Už to je skvělá základna, resp. wellnes servis po výkonu, mohli jste tu i přenocovat!

Sama destinace nedaleko na východ od Tábora obsáhne středojižní Čechy až k Vrchovině a ku Praze. A mimo běžeckou termínovku může být zajímavým výletním cílem. Však o zdejším hradišti se píše už v Kosmově kronice z roku 891, u trati leží vyhlášená krasová Chýnovská jeskyně se zimovištěm netopýrů a přímo v obci můžete navštívit i pozoruhodnou vilu sochaře a architekta Františka Bílka, otevřeno měli i v sobotu až do večera. A ještě hnedle vedle leží Knížecí rybník s kempem.

Není divu, že se objevila i hvězda. Zuzana Hejnová poslala na start synka Matyáše i partnera, ale sama nevyběhla. „Někdo musí hlídat,“ usmívala se omluvně. „Už jsem sice zdravá po operaci patní ostruhy, s níž jsem ani nemohla chodit, ale já na ty dlouhé běhy nikdy nebyla,“ vysvětlila dvojnásobná mistryně světa a stříbrná olympijská medailistka v běhu na 400 metrů. „Proběhnu se pět kilometrů, pak mě to přestává bavit, a naopak začínají bolet partie, o nichž ani nevím, že je mám,“ odmítla maratonské ambice, které naplnila třeba Lída Formanová, bývalá světová šampionka na 800 metrů. Ale že se drží ve formě, můžete posoudit i na její běžecké škole pro celou rodinu, kterou pořádá o prázdninách v Sušici. Premiéru kratší pětky vyhrál Aleš Vacek (23:18), v cíli počkal pět minut na manželku Petru, třetí mezi ženami. „Já dal desítku už loni, to mi stačilo,“ vysvětloval změnu. Jen minutu za ním proběhla cílem Adéla Skálová, 15letá žákyně atletické bašty na pražské ZŠ Jeseniova, předtím už vítězka dětské šestistovky okolo koupaliště. „Desítku už nejdu,“ bránila se. Čestně absolvoval i starosta obce Ondřej Jaroš. „Pro mě těžký, ale naplněná výzva. Příště dám možná i deset,“ dodal bývalý fotbalový rozhodčí.

Prvenství na desítce tady obhájil 29letý Jan Pelikán, učitel ze sedlčanského gymnázia. „O půl minuty rychlejší než loni? Jo, jsem rád, cítím se o něco líp. Běhám všechno možné, ale max do té desítky, delší mám jen Vltava run,“ říkal všestranný sportsmen. Druhý skončil David Ardamica (-58). „Někde na šestém sedmém už jsem ho neudržel. Žádný nástup, jen běžel celkově rychlejc,“ uznal.

Třetí skončil Matěj Švec (-2:55) ze Špindlu. Ani nejlepší dáma Denisa Tomášková (51:08) na traťový rekord nedosáhla.

Odpoledne běžce na hlavním pódiu vystřídaly soutěže pivního festivalu. Víte, že se půllitrový obsah plechovky Chýnovské 10 dá „vdechnout“ za 10,29 vteřiny, nebo jak zdvihnout nad hlavu padesátilitrový sud s úchopem pouze na jedné straně? Hudební program nabídl vskutku pestré menu od místní Chýnovanky s mixem dechovky a remixy Michala Davida až k postrockové eklektické exhibici Vivat Joe! s hlavním pořadatelem Michalem Pilouškem juniorem za bicími. Postupem času se publikum proměňovalo, ale třeba Zuzana Hejnová ochutnala všechny chody menu.

Kompletní výsledky najdete zde: https://www.chynovskadesitka.cz/