Jako nejnáročnější etapovou ultra akci u nás jsem měl zafixován Moravský ultra maraton, kde si nyní v sedmi dnech můžete dát sedm maratonů. Letos se běží opět začátkem července a závod má centrum v Lomnici u Tišnova a mezi pořadateli je i jeho několikanásobný vítěz Dan Orálek, letos opět běží. Dříve se běhal na deset dnů a deset maratonů, takže nějakých cca 430 km.

Letos však o level výše šel tým kolem Radky Ouhrabkové v Hamru na Jezeře na Liberecku, kde poprvé uspořádali v osmi dnech Devil's Challenge – Čertovskou výzvu na 666 kilometrů s celkovým součtem stoupání přes 12 kilometrů.

Byl připraven i kratší závod na 4 dny a ten měl 314 kilometrů a přes 6 km výškových. Obě akce měli společnou závěrečnou etapu v Čertovském utratrailu na 66,6 km vedoucí od hradu Houska, tam prý sídlí Peklo, přes vrchy Bezděz a Ralsko do Hamru, kterou vyhráli Jan Šunka, vloni druhý na Moravském ultramaratonu, a celkově třetí Olga Krčálová.

Absolutním vítězem Čertovské výzvy, nejdelší etepy měly 105 a 101 kilometrů, byl Pavel Bušta za 96:30 hodiny.

Své celkem podrobné vyprávění o akci zakočil pocity po doběhu: „Ve mně už to explodovalo, neuvěřitelný pocit štěstí, úlevy a taky trochu hrdosti. 666 pekelných kilometrů, které se mi zaryly pod kůži. Slovy to opravdu nelze popsat. Takovou euforii jsem po žádném závodě ještě necítil. Je to sakra návykové. Chápu, že tento pocit může mít někdo třeba i ze super zaběhnuté pětky, ale já jsem pro to musel urazit trochu více. Do cíle už dobíhám s úsměvem a představou jak si sednu na trávu, natáhnu nohy a dám pivko se všemi blízkými. Na závěr chci přidat poděkování. Nechci tu vypisovat všechny, kteří mě podporovali po zprávách, překvapilo mě kolik lidí i těch, se kterýmí jsem se několik let neviděl, a někteří si dokonce udělali čas a přišli si se mnou na trať odběhnout pár kilometrů!“

Celkově druhá byla nejlepší žena – Jana Bulíčková za 104:32. Třetí Tomáš Kolář za 105:35, ten po závodě uvedl: „Musím smeknout přede všemi, kteří se zúčastnili, stejně jako před pořadatelským týmem, který se o nás naprosto skvěle staral. Tohle byla opravdu výzva naprosto pro všechny. Ještě pořád celou akci vstřebávám, takže ani teď po dvou dnech nejsem schopný napsat víc, než že tolik emocí, radosti, bolesti, štěstí, energie, dřiny a nevím čeho všeho, jsem ještě na žádné akci nezažil. Byl to opravdu mazec.“

Čtvrtý byl maďarský závodník Istvan Ferenczi za 110:56 a pátý Francouz Sofiane Benali za 112:48.

Na kratší trati byla nej Andrea Čalfová za 41:44 hodiny. Druhý Igor Čuhel zapsal 51:14.

Další akcí, kterou v Hamru připravují, registrace bude spuštěna v září, je Čertovskej wintertrail, ale ten 23.11.2024 bude jen na 33,3 km a 16,6 km.