V exhibici veteránů se proměnil tradiční Běh lesoparkem, který se koná vždy první červnovou středu v Praze. Muži na stupně vítězů nikoho z „mladých“ nepustili a mezi ženami vyhrála vynikající Karla Mališová.

Letošní, sedmý, ročník trochu zkomplikovala změna místa zázemí a startu. Z dříve využívané klubovny oddílu Šipka se totiž stal sklad malého pivovaru a nemůžou tam cizí lidi.To vyhnalo pořadatele i běžce do přírody. I do budoucna bude start zde.

Pořadatelé se snažili změnu značit šipkami i s popisky na cestě i na stromech, nicméně pravidelní účastníci šli „po paměti“ a pak bloudili. Třeba Břetislav Nový byl u prezence pět minut před startem. „Už tak jdu pozdě, tak nekoukám, co je kde napsáno a teď tu bloudím,“ říkal v klusu směrem k místu startu.

Děti s lyžemi urychlily start

Závodníci se již řadili na startu, když přišla drobná paní a říká: „Radila bych vám odstartovat co nejdříve, za tři minuty po této cestě proti vám půjde třicet dětí s lyžemi.“ Nikdo se radši neptal, co dělají ve všední den večer v lese děti s lyžemi, navíc v červnu. Martin Holan coby hlavní pořadatel v rychlosti seznámil běžce s tratí, nafouknul startovní balónek a po jeho propíchnutí se více než padesátka závodníků vydala na trať.

S dětmi se závodníci nepotkali, odběhli z inkriminované rovinky velmi rychle. Možná také díky fandění zmíněné „dobré duše“, která před blížícím se průvodem varovala.

Závodní trasa vedla nejprve po okraji lesa, pak trať zamířila mezi stromy a závodníci se mohli kochat pohledem na opět napuštěnou Hostivařskou přehradu. Poté se proběhli po louce a začala mnohými běžci oblíbená část v lese po úzké cestičce, často jen centimetry od prudkého srázu. Pak už jen vyletět, tedy spíše nějak se vyšplhat, na kopec, seběhnout ho a v cílové rovince ze sebe vydat všechno.

Vítěz: Myslel jsem, že to pustím

To vše nejlépe uměla trojice Miloš Smrčka, Michal Kovář a Jan Škrabálek, tedy tři veteráni, kteří bojovali o vítězství. Dlouho se zdálo, že vyhraje ve vynikající formě běhající Miloš, ale Michal jej asi 300 metrů před cílem předběhl a vítězství si již vzít nenechal. „Jestli jsem si myslel, že to udržím? Ne, myslel jsem, že to pustím,“ smál se v cíli vítěz, který se dříve věnoval také triatlonu. Po zbytek sezony se chce ale zaměřit spíše na maratony.

Až na čtvrtém místě doběhl nejlepší „mladý“, Jan Buriánek závodící za klub Žižkovský tygři. Nicméně první desítka absolutního pořadí byla spíše záležitostí veteránů.

V ženách byla nejlepší Karla Mališová, které již běžci neřeknou jinak než „Bára“. O první místo musela sice trošku bojovat, nicméně v závěru měla více sil. „Byla jsem celý den v práci, ještě mě překvapila výluka tramvaje, tak jsem moc nerozklusala a špatně se mi rozbíhalo,“ zhodnotila závod vítězka a dodala: „Jsou tady mladší, tak mě těší, že jsem vyhrála.“

Karla je však po operaci, tak se v seběhu snažila nohu nadlehčovat, nicméně, jak říká, běhá ráda a chce v závodění pokračovat nadále. Kromě vítězství jí potěšilo i triko BezvaBĚH, které za skvělý výkon dostala.

Běželo 59 závodníků, což je o osm více než loni. Po doběhu každý dostal pití, sušenku a od pořádající Zentivy také vitamíny Calibrum.

Výsledky

Foto 272× – sheriff49


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.