Již v sobotu se ulicemi Prahy rozeběhnou stovky goril. Obavy ze vzpoury v pražské zoo nejsou na místě, akce má totiž dobročinný podtext. „A letos z toho chceme udělat sportovní událost,“ slibuje moderátorka Lenny Trčková, známá třeba z televize Óčko.

Jedná se již o třetí ročník akce, které se mohou zúčastnit všichni, komu není lhostejný osud goril v Africe. Gorila nížinná je totiž častou obětí pytláků. Postupující kácení lesů znamená stále menší životní prostor pro gorily. Strážci pralesa dělají, co můžou, ale přesto se uzené gorilí maso stále dostává z pralesů do měst, kde se prodává. Každoročně se v Africe sní tisíce goril.

Banány, kam se člověk podívá

Agentura Hera, ZOO Praha a magistrát se proto snaží, podobně jako jiná velká města, pomoci a to během. Každý, kdo se v sobotu před druhou hodinou dostaví na Hradčanské náměstí, kde je start, může pomoci dobré věci. Za startovné 500 Kč obdrží startovní balíček, který obsahuje opravdu hodnotné kousky – běžecké tričko Nike, masku gorily, jednorázové vstupné do fitness centra World Class a do Zoo Praha a sleva do Nike Prague Store. A pochopitelně také startovné číslo. Všichni se navíc mohou těšit na bohaté občerstvení. Kam se člověk podívá, tam budou banány.

Trasa je dlouhá pět kilometrů a cíl je na náměstí Republiky. Oproti loňské trase dlouhé 4,4 km tak přišlo drobné prodloužení. Proč? „První běžec loni doběhl do cíle dříve než já na skútru dovezl paní moderátorku,“ usmívá se Matouš Rajmont z pořadatelské agentury Hera. Bude letos moderátorka Lenny Trčková v cíli dříve než nejrychlejší závodník? Matouš si to prý bere za úkol a se smíchem dodává, že mu snad i po sobotě zůstanou všechny body a řidičský průkaz.

Jednička pro primátora

Na start se mimo jiné chystá skupina známých osobností z TV Nova a startovní číslo 1 převzal pražský primátor Bohuslav Svoboda, který se nikdy netajil svojí náklonností k běhu. V sobotu však nebude v Praze a tak číslo někomu předá. Za magistrát se na start chystá radní Ivan Kabický. „Už trénuje v plynové masce, aby mu pak běh v masce gorily nedělal problémy,“ zavtipkoval Svoboda na účet kolegy, původním povoláním středoškolského učitele.

Není ale třeba nutně běžet. Matouš Rajmont pro BezvaBĚH odhadl, že loni běželo jen třicet procent účastníků, zbytek šel. „Můžou běžet, jít, plazit se, nebo jít pozpátku, to je úplně jedno,“ říká Rajmont a dodává, že loni se zúčastnili malé děti i paní ve věku 94 let, která trasu ušla. Jedinou podmínkou je mít na sobě masku gorily. Vypadá to na bezva strávené odpoledne – mezi gorilami.

Záleží na počasí

Loni se zúčastnilo 414 závodníků, díky nimž se podařilo vybrat 163 000 korun. Letošní účast je otázkou, i když podle předběžně přihlášených na webu Běhu pro gorily:„http://w­ww.behprogori­ly.cz“ by mohla padnout pětistovka. „Je přihlášeno sedmnáct tisíc lidí,“ říká Rajmont. Samozřejmě vtipkuje. Dodal, že počet vypadá slibně, ale nechce nic zakřiknout a tak si ho nechá pro sebe.

„Všechno záleží na počasí, to nejvíce ovlivní počet goril ve městě,“ uvědomuje si i Jana Ptačinská Jirátová ze Zoo Praha. „Každá koruna, kterou získáme, je zásadní a potřebná. Silný musí pomáhat slabšímu,“ apeluje na všechny, kdo si účast ještě rozmýšlí, pražský primátor.

Pro nejlepší závodníky budou v cíli čekat poháry, ale podle organizátorů by nebylo fér odměnit jen ty nejrychlejší. Proto je mnoho odměn také v tombole, která proběhne po závodě. Hlavní výhrou bude kolo Prodoli MTB – Colombus Zonal 7005 Alloy vyvedené ve speciálním designu Běhu pro gorily. Hodnotné jsou i ceny jako zážitkový program Chovatelem v Zoo Praha na jeden den, členství ve Fanklubu Zoo Praha nebo roční rodinná vstupenka do zoo a další.

Loni bylo z vybraných peněz financováno vybavení strážců pralesa v kamerunské biosférické rezervaci Dja materiálem a technikou či na veterinární přístroje do záchranné stanice v Limbe. Letos bude podpořeno vzdělávání a to prostřednictvím projektu Toulavý autobus. Cílem je představit dětem gorily jinak než na talíři. Již loni dostali africké děti knížky o gorilách a podle Jany Ptačínské Jirátové měly tyto knihy obrovský dopad – děti si najednou uvědomily, že gorily nejsou jen potravou.

Web pořadatele


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.