Včera se uskutečnil tradiční a zřejmě nejznámější český pochod. Tisíce turistů se vydaly na trasu dlouhou desítky kilometrů – z Prahy, ale i z jiných českých měst, do Prčice. Dost jich také zvolilo místo chůze běh.

Letos vyšlo skvělé počasí a tak si tuto bezva akci nenechalo ujít 21 018 turistů. Rekord to není, protože v roce 1981 jich bylo 35 732. Přesto se jedná po 19 572 lidech z loňska o zajímavý progres. Vždyť více než jednadvacet tisíc turistů šlo podle pořadatelů naposledy v roce 1984.

Vratislav Chvátal z Klubu českých turistů však říká, že počet třiceti pěti tisíc účastníků již převyšuje kapacitní možnosti města i dopravní obslužnosti. I tak v posledních letech za malou obcí stojí dlouhá kolona autobusů připravená rozvážet unavené chodce do míst, odkud vycházeli. Kromě toho posílily vlakové spoje i České dráhy.

Chodci si včera mohli vybrat z patnácti tras o délce od 23 do 70 kilometrů. Nejdelší byla samozřejmě ta z Prahy nesoucí jméno Karla Kulleho, kterou zvolilo 446 lidí. Stejně tak si účastníci mohli vybrat, zda půjdou, poběží nebo zvolí indiánskou chůzi, tedy běh kombinovaný s chůzí. Pro milovníky cyklistiky, hendikepované nebo děti a důchodce byly vypsány mimo jiné i speciální trasy.

Všichni, kdo dorazili až do cíle a měli razítka ze všech kontrol po cestě, dostali do mapky ještě poslední razítko a plastovou botičku. Tu si nyní mohou vystavit jako vzácnou trofej a chlubit se přátelům a známým.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.