Když se většina pražských běžců chystala na oblíbený Jardův kopec, bylo krásné jarní počasí. Ve chvíli, kdy startovali, skrápěl trať vytrvalý déšť. Povrch trati také čím dál více klouzal a bylo jasné, že traťový rekord dnes nepadne…

Jardův kopec patří bezpochyby mezi nejoblíbenější závody ze seriálu Běhy do kopce v Praze a okolí. Přestože se koná ve všední den, zhruba stovka účastníků si cestu na start pravidelně najde. Letos bylo startujících celkem 110, z toho 89 mužů a 21 žen a juniorka.

Traťový rekord i boj o vteřinky

Přední česká běžkyně Helena Poborská stihla nejen ve své kategorii bojovat o vítězství, ale také seběhnout dolů a vyběhnout kopec ještě jednou společně s muži, kteří startovali o půl hodiny později. Startovala také Heleny dcera Eliška, vítězka juniorek a v devíti letech nejmladší závodnice, a tak se jen ptáme, jak to ta Helena všechno stihla?

V ženách ale byla nejlepší jiná špičková vrchařka – na deštěm skrápěné trati vyhrála v čase 9:22 Kamila Gregorová a kromě diplomu získala triko BezvaBĚHu. Ženy a dívky s tratí bojovaly statečně, zatímco v první polovině si všichni závodníci „užili“ ostré stoupání, pak pro změnu běželi po blátě, které čím dál více klouzalo.

O 21 vteřin byla druhá Poborská (obě Kerteam), třetí místo za čas 10:58 brala mladá závodnice Eva Pávová (HO Alpin 4). Ta těsně prohrála s vítězkou mladší veteránek Lenkou Borovičkovou, která časem 10:46 zaběhla traťový rekord této kategorie. Mezi ženami nad padesát let porazila Karla Mališová z USK Praha jen o vteřinu Helenu Vavrušovou závodící za Ligu 100 Praha.

Deset minut po ženách odstartovali starší veteráni včetně nejstaršího Josefa Slabého (76 let). Zde běželi muži v kategorii 50 – 59 let, 60 –69 let a nad 70 let. V nejstarší kategorii byl nejrychlejší v čase 11:31 Jaroslav Čech (Liga 100 Praha). Z mladší kategorie ho předběhl jen vítěz Jaroslav Gregor (AC OH Praha). Slušné časy zaběhli muži mezi 50 a 59 lety. Nejrychlejší byl Josef Slabý ze Sedlce-Prčice, na zdolání 2 200 metrů dlouhé trati se značným převýšením potřeboval 9 minut a 33 vteřin.

Sotva doběhl do cíle na kopci, když se dole vydali na trať mladší veteráni. Vynikající Jiří Wallenefels (Sokol Vinohrady), prvním rokem v této kategorii, pochopitelně vyhrál. Časem 8:46 by doběhl na třetím místě mezi „mladými“. A jen 5 vteřin za ním doběhl vyznavač extrémních sportů Jan Škrabálek (Krčský les).

Pak už přišla řada na elitní kategorii. Na startu nechyběla ani česká olympijská naděje Petr Pechek závodící za Kerteam. „Je to celkem krátký, navíc jsem si včera trochu zkrátil trénink,“ odpověděl Petr na otázku, zdali mu tento start nenaruší přípravu na pražský maraton, kde se chce pokusit o splnění olympijského limitu. Od startu nenechal Petr nikoho na pochybách, kdo zde bude slavit vítězství a dostane druhé triko s nápisem BezvaBĚH.cz na hrudi . V obtížných podmínkách doběhl první v čase 8:11. „Dobře jsem zvolil obutí,“ řekl v cíli krátce a až se divil, že mu jeho klubový kolega Dalibor Slovák nebyl blíže. Ten byl v cíli za 8 minut a 37 vteřin.

Vezměte na závod přítelkyni!

Vytrvalý déšť způsobil, že závodníci po seběhnutí z cíle jen sbalili věci, někteří se ani nepřevlékali a zmizeli domů. Ani tradiční táborák, který se koná vždy po závodě u Jardy Macáka na nedaleké chalupě, nepřilákal letos hojnou účast. Ačkoliv se zde konalo vyhlášení výsledků, asi polovina běžců chyběla. Nezbývá než doufat, že na dalším závodě bude lepší počasí. Pro dvojice je jistě lákavé, že je letos v rámci Poháru vypsána i soutěž pro páry. Zatím zde závodí dvě dvojice a tak je nemalá šance uspět. Přihlásíte se se svojí drahou polovičkou?

Web pořadatele

Poznámka: Článek byl 23. dubna aktualizován o časy závodníků a podrobnosti.

Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.