Rádi bychom vás pozvali na běžeckou exhibici u příležitosti jezdeckých (koně) vytrvalostních závodů.

Byl jsem si jednou zaběhat s kamarádem běžcem a on mi během mého lapání po dechu vyprávěl o knize „Zrozeni k běhu“. Prý jestli bych dal k dispozici svého koně, že by se jej pokusil uhnat.

Šupák, dobře věděl, že mu v té chvíli nejsem schopen odpovědět. :-)

Jako vytrvalostní jezdec i rekreační běžec jsem nad tématikou přemýšlel a došel jsem k názoru, že schopný běžec je schopen za využití své inteligence a suchých přírodních podmínek koně uštvat.

Ale ne v naší republice, protože tady se nedají napodobit podmínky mexických hor. Je tu rozsáhlá silniční a železniční síť, není tu vedro. Je tu spousta řek. A v neposlední řadě je v Evropě morálně neúnosné uštvat koně.

Ale přesto zůstala myšlenka uspořádat „sranda“ závod (pro mnohé spíš zajímavý tréning) mezi koňmi a běžci. Jediné porovnání pak bude doba, za kterou se fyziologické znaky zátěže dostanou do normálu.

24.3.2012 se konají v Hošťce distanční závody na koních. Při té příležitosti jsme tedy uspořádali běžecký závod. Trať je okruh o délce 20km v rovinatém terénu po polních a lesních cestách, na pískovém uježděném podloží. Vyhlášen je závod na 20, 40 a 80 kilometrů.

Veškeré zázemí je zajištěno, včetně stravování a ubytování. Trasa je dobře vyznačena. Bezpečnosti na trase bude dosaženo tím, že běžci poběží proti koním. Tedy všichni se včas uvidí a pravidla pro míjení se a předbíhání (mezi běžci) budou obdobná jako na silnici.

Měl by to být hlavně bezva den, u kterého si zaběháme, zafandíme, popijeme (nealko), pojíme a budeme si to užívat.

Přihlaste se a přijeďte, kapacita závodu je z bezpečnostních důvodů omezena, tak neváhejte.

Distanční dostih koní je speciální disciplína na 20 – 160km, kdy po každém kole je kontrolován koni tep dech a celková únava. Kůň se musí srovnat do normálu (+40%) do 20minut, jinak je diskvalifikován. Čas srovnávání je mu započítáván do celkového času běhu. V distančním dostihu je průměrná rychlost na 12–16 km/h dle typu soutěže. Během závodu se smí napájet a chladit.

Jak si poběží závod běžci je na nich. Mají stejná práva jako jezdci, ale ne stejné povinnosti. Mohou chladit, odpočívat i běžet několik kol bez zastávky nebo i kulhat. To, jestli se uženou, necháme na nich. Jsou to lidé se zkušeností a vlastní hlavou.

V Hošťce budeme srovnávat výsledky koní mezi koňmi, běžců mezi běžci. Také porovnáme časové výsledky mezi koňmi a běžci. Ale samozřejmě to nemá vypovídací hodnotu – účelem závodu není, důkaz kdo je lepší, ale užít si to.

Dan Hála

Propozice a více info najdete na našich stránkách.