Něco jako světový rekord Jarmily Kratochvílové na osmistovce je na mnoha závodech traťový rekord, který vytvořil náš nejrychlejší vytrvalec, dosud držitel rekordu na dráhové desítce – neskutečných 27:48, Jan Pešava. Tak tomu je i na slatiňanském Monaku.

Pořadatelé sice rozlišují rekordy dva, a to při Malé ceně, ta se běhá každý měsíc, a Velké ceně, která se běhá jednou ročně, a to v říjnu. Obě tratě jsou totožně a mají desetikilometrovou délku lesního krosu Takže do srpna držel na Malé ceně rekord legendární Petr Losman za 32:11, 29. srpna 2001, a na Velké v roce1998 Jan Pešava za 31:41.

Pokusit se překonat tyto časy znamená totální sólo běh, a ten při letošní srpnové Malé ceně Monaka předvedl současný český šampion v běhu do vrchu Jan Janů z Hvězdy Pardubice a zapsal čas 32:04.

Závod měl trochu humornou předehru. U prezentace se Janů potkal s další legendou z Hvězdy Milošem Kratochvílem. Miloš se svým obvyklým humorem konstatoval: „Asi jdeš desítku, nebudeme si konkurovat a poběžím trojku.“ I když je Miloš čtyřicátník dokázal na trati 3,6 kilometru absolutně bezkonkurenčně vyhrát za 13:01.

Matně si vzpomínám, že před více jak deseti lety byl na startu čas Jana Pešavy v ohrožení. Tehdy zde byla na soustředění celá výprava běžců z jedné africké země, na ostatních závodech lámali rekordy, ale na Monaku si doslova vylámali zuby. Běželi totiž tak rychle, navíc ve skupině, že nestačili sledovat značení a většina jich v lese zabloudila. Takže Monako má svá specifika. Jan Pešava tradičně přijel na poslední chvíli, trať také neznal, závod odběhl sólo a zůstává nadále nepřekonatelnou legendou Monaka.