Kdo si počká ten se dočká, si může říkat vytrvalkyně Hvězdy Pardubice Anna Krátká. Na Hradeckém krosu, 31. ročníku, byla několikrát mezi nejlepšími, ale závod nikdy celkově v ženách nevyhrála. Vloni navíc dala traťák ve své kategorii 45 – 54 let. Letos běžela o půl minuty hůře, na krosové desítce 43:36 minuty, a stačilo jí to na celkové prvenství v ženách.

„Fakt jsem to nečekala. Holt nemohu za to, že obvyklé vítězky nestartovaly,“ konstatovala po závodě. Druhá proběhla cílem nejlepší mladá Jana Solánská z Maratonstavu Úpice – 45:02.

Trochu humorně, jak z grotesky, působil doběhl dalších dvou, tedy nakonec spíše tří, žen. Dvě s úsměvem na tváři dobíhaly do cíle a bylo vidět, že to nebude žádný boj.

Evička Vejběrová z Cyklo Pokr Hradec Králové by za svůj přístup zasloužila pověstnou cenu: „Soupeřka na mě na trati počkala. Věděly jsme, že jsme ze stejné kategorie, tak jsme dobíhaly na pohodu.“ Ale zezadu se doslova přiřítila nakonec druhá mladá Helena Kupková z Černilova, což samo v pohodě běžící dvojka nevěděla, a v ani ne dvacetimetrové cílové rovince náhle všechny soupeřky předvedly zoufalý finiš. Nakonec byla nejlepší vítězka 35 – 44 let Markéta Vašinová z Horní Brusnice – 45:37, před Kupkovou – 45:38 a Vejběrovou – 45:39. Poslední ženskou kategorii nad 55 let vyhrála Hana Hellerová z Hradce za 57:52.

V závodě mužů si v poslední čtvrtině běžel pro jasné prvenství na dvouokruhové trati Vlastimil Flegl z Vrchlabí. Na dobře značené trati, kterou musel už jednou v prvním okruhu proběhnout, však několikrát špatně odbočil a musel se vracet. Takže o dobrou půlminutku se sám okradl – 35:29. Za ním kontroloval situaci nejlepší z kategorie 35 – 44 let Michal Vokolek z AC Pardubice – 35:43. Třetí proběhl cílem druhý mladý Jan Hruška z Trutnova za 36:25 a čtvrtý Per Losman – 36:41, ten patří mezi minulé absolutní vítěze závodu.

Další veteránské kategorie měli následující vítěze – kategorie 45 – 54 vyhrál Petr Ulich za 37:37, 55 – 64 let Vladimír Vacarda – 40:43, 65 – 74 let Vladimír Bříza 45:04 a nad 75 let Vítězslav Jantsch – 56:45.

Startoval i vítěz prvního ročníku Karel Hausvater – 42:32 a známý sportovní novinář a hradecký rodák Tomáš Nohejl – 41:05. Mezi diváky byl třeba Jirka Libra, který v osmdesáti přijel na kole z Nového Města nad Metují.

Pořadatelé v každé kategorii ocenili dokonce čtyři nejlepší. První tři dostali finance a čtvrtý balení piva Krakonoš u mužů, u žen bonboniéru. Závěrečné slovo ředitele závodu však běžce celkem zaskočilo. Bylo konstatováno, že minimálně jeden běžec na trati fixloval, zkracoval jsi ji, což je na tomto okruhu možné. Pořadatelé uvedli, že vědí o koho se jedná, jeho jméno, ale nebudou zveřejňovat a v příštím ročníku přijmou opatření, aby se situace nemohla opakovat.