Jubilejní desátý ročník Hradubického běhu se uskuteční v sobotu 14. května. Tento závod je zajímavý tím, že má dva starty a jeden cíl. Přesně v deset hodin se vydají běžci z Hradce Králové a Pardubic na desetikilometrovou trať se smíšeným povrchem s cílem v obci Čeperka, která leží na železniční trati Pardubice – Hradec, takže každou hodinu zde staví vlak z obou směrů.

Pořadatelé připravili letos několik novinek. Nasadí čipovou časomíru a na trať vyslali měřiče ČAS Jana Zajíce. Jeho úkolem bylo trať vyměřit tak, aby délka obou tras byla přesně deset kilometrů, což se povedlo, dosud byla uváděná délka 10,1 km. Centrum a cíl závodu vzhledem k počtu startujících nebude na čeperském náměstíčku, ale přesune se o cca dvěstě metrů k místnímu sportovnímu areálu.

V Pardubicích je start na Poděbradské ulici – zastávka MHD Poděbradská, nedaleko je hypermarket Albert. V Hradci v ulici V Lipkách, zastávka MHD Lipky, nedaleko je fakultní nemocnice. Většinou to dopadá tak, že nejlepší běžec z Hradce je v cíli dříve než běžec Pardubic. Není se co divit, protože z Hradce do Čeperky je to více z kopce a po asfaltu, kdežto při běhu z Pardubic je nutné zdolat stoupání do Srchu a tato trať je i více krosová.

Oceněni budou tři nejlepší muži a ženy z obou tratí, další ceny budou losovány v tombole.

Následující sobotu, 21. května, připravuje místní skupina závod přímo v Čeperce, start v 16 hodin. Poběží se dvouobrátková trať se smíšeným, ale absolutně rovinatým, povrchem o délce šesti kilometrů. Pořadatelé umožní start a změří čas i zájemcům, kteří si chtějí zkusit trojku,. Na této trati nebude vyhlašováno pořadí, ale účastníci budou zařazeni do losování tomboly. Finanční ceny za umístění obdrží nejlepší tři muži a ženy. Pořadatelé ocení i nejlepší veterány a veteránky.

V loňském roce se stal celkovým vítězem Martin Singr, který nyní žije v Hradci Králové, ale pochází ze středočeských Sedlčan. Jeho vítězný čas byl 23:05. Více informací je v termínovce Bezvaběhu.