Hned po aprílovém pátku se první dubnový víkend konal 13. Freiburg Marathon 2016 s českou a slovenskou účastí. Freiburg im Breisgau je krásné historické město, jež je díky své poloze vyhledávaným turistickým centrem německé spolkové země Baden-Württemberg.

Ze známých osobnosti se zde narodil třeba bouřlivák z NHL Dany Heatley. Odtud je to zhruba 40 km k německo-francouzsko-švýcarskému trojmezí, a coby kamenem dohodil ke krásné krajině Schwarzwaldu. Určitě se tedy nejedná o silniční závod, kterého by se účastnila větší výprava z Česka nebo Slovenska. Vždyť z Prahy je to do Freiburgu asi 600 km, z Bratislavy okolo 775 km. Přesto se na startu pár jedinců z našich luhů a hájů ukázalo, a jak se dočtete dále, rozhodně se neztratili. Vezmeme-li v potaz, že v průběhu téhož víkendu se běžel pražský a bratislavský závod, je i minimální česká účast na vzdáleném německém závodě malým zázrakem.

Z Freiburg Marathonu se v posledních letech stal jeden z největších německých jarních maratonských klasik. Pravidelně se jej účastní téměř 10.000 běžců a běžkyň z celé Evropy. Přesněji řečeno, maratonu se vždy účastní něco přes 1.000 závodníků, kdežto půlmaratonu kolem 6.000 – 7.000 vyznavačů pekelně rychlého tempa na rovinatém asfaltu. Dosavadní rekordy obou tratí však nejsou nijak závratné a světovou elitu by jistě ponechaly v klidu. Nejlepší mužský maratonský čas ustanovil před čtyřmi lety Bastian Franz (2:24:47 hod.) O další čtyři roky zpět se datuje nejlepší ženský čas Birgit Bartels (2:49:35 hod.) V půlmaratonu jsou zde maximy časy Manuela Stöckerta (1:05:02 hod.) a Anji Schnabel (1:14:03 hod.).

Letošního ročníku se zúčastnilo shodně 5 Čechů a 5 Slováků. Nejúspěšnější z nich byla Andrea Krstevová (Pearl iZUMi Czech), která navzdory své specializaci na horské závody v terénu nezapomněla na svou rovinkářskou minulost a časem 1:28:05 hod. vybojovala na půlmaratonu skvělé 6. místo v celkovém pořadí (3. v kat.) a vylepšila si svůj osobní rekord: „Přála jsem si čas pod 1:30 hod. a to se mi povedlo, z čehož jsem velmi šťastná. To, že mi můj výsledek vynesl 6. místo mezi ženami je jen třešničkou na dortu,“ nechala se slyšet spokojená Krstevová.

O další český úspěch se na německém závodě postaral mladý Jakub Hurych (Maraton klub Kladno), který si rovněž v osobním rekordu 2:47:50 hod. doběhl pro umístění v TOP10 v hlavním závodě (maratonu), konkrétně pro 7. místo celkově (3. v kat.) Na sociální sítí se pak podělil o své dojmy takto: „První půlka se běžela celkem fajn, pořád se bylo s kým držet, ale pak jsem běžel skoro pořád sám, a to se dělá blbě, zvlášť když vám fouká proti. A tak jsem se vždycky snažil alespoň dotáhnout běžce přede mnou, ač se to kolikrát zdálo nemožné. A ono to šlo! Pak jsem nějak zaslechl, že jsem snad 12. A tak si říkám, ok, na čas to asi nebude, ale tu desítku urveš (ač jsem 10. měl asi tak kilometr daleko) a povedlo se!!! Všechno jde, když se chce,“ uzavřel motivovaný Hurych.

Na půlmaratonu se v dobrém světle předvedl i Tomáš Maceček (Pearl iZUMi Czech). Ten se do Německa přesunul v dobré náladě po úspěšném pátečním večeru, kdy si v rámci světového poháru v Towerruningu (běh do schodů) v Amsterdamu připsal za 5. místo cenné body do celkového hodnocení. V neděli pak potlačil únavu z předchozího závodu a náročného cestování a s časem 1:15:49 hod. vybojoval (ne)šťastné 13. místo (9. v kat.).