Před závěrečným březnovým závodem je již nyní po únorovém klání jisté, že celkovým vítězem pětidílného Zimního poháru Srchu se stane v obci na Pardubicku Jaromír Hradecký ze Skutče.

V dosavadních čtyřech devítikilometrových nočních bězích byl Hradecký třikrát první a jednou druhý a bodově už ho nemůže předstihnout ani jeho největší pohárový soupeř a druhý v mladých Dan Polanský z Pardubic.

V lednu dokázal Polanský Hradeckého porazit. V únorovém klání si to však Hradecký ohlídal. Od start lídři poháru běželi spolu na čele a rozuzlení jejich souboje přišlo až ve finiši. V něm se podobně jako v úvodním listopadovém pohárovém závodě prosadil běžec ze Skutče. Pětiokruhovou devítku dal za 31:45, Polanský ztrácel dvě sekundy.

Třetí po sólo běhu byl při prvním pohárovém startu legendární Michal Vokolek z AC Pardubice za 32:52, který bezkonkurenčně vyhrál kategorii čtyřicátníků. V poháru však kráčí za prvenstvím mezi čtyřicátníky Jiří Doucha z Náchoda. V padesátnících vyhrál a vede Petr Schaffer z Mlýna Janderov za 37:57.

V absolutním pořadí je zatím třetí nejlepší žena soutěže Taťána Metelková z Hradce Králové, která však musí ještě absolvovat březnový závod, aby vyhrála svoji věkovou kategorii 35 – 50. V ní je nyní první domácí Jana Horáková, která svedla krásný souboj o druhé místo se Zuzanou Ernestovou z Loko Trutnov. Horáková běžela tři kola s dvacetimetrovým náskokem před soupeřkou. Při vbíhání do posledního kola ji však Ernestová začala stahovat a nakonec jasně vybojovala druhé místo v únorovém běhu za 41:33, Horáková dala 41:50.

Ještě dramatičtější bude souboj o prvenství v ženách nad 50 let. Zdálo se, že Hana Hellerová z Hradce to má už nyní v nohou. Čtyři kola běžela spolu s Marcelou Najmanovou rovněž z Hradce, ta je třetí v 35 – 50 let, před Hanou Vackovou ze Sokola Starkoč. Ale v posledním kole ji potkala indispozice a Vacková ani nevěděla, kde ve tmě svoji soupeřku předběhla. Obě mají před závěrečným závodem stejný počet bodů.

Ke kuriózní situaci dojde v ženách do 34 let, zde nebude oceněna žádná závodnice, protože žádná nesplní podmínku tři startů v soutěži. Tentokrát startovali dvě a vyhrála tuto kategorii domácí Lenka Benedová za 47:00.