Třicátý druhý ročník Běhu 2:08, na dvě hodiny a osm minut, vyhrál po boji do posledních sekund závodu Lukáš Maier z pořádajícího KRB Chrudim. V ženách byla nejlepší rovněž Krbačka Miluše Kührová. Oba vyhráli tento závod poprvé v životě

V době vzniku závodu, před 35 lety, to byl nejlepší maratonský čas, a proto si vytrvalci z KRB Chrudim chtěli zkusit kolik za tuto dobu uběhnou na sedmisetmetrovém krosovém okruhu v Rabštejnské Lhotě na Chrudimsku, převýšení na jedno kolo je necelé dva metry.

Tehdy byl držitelem nejlepšího maratonského výkonu Australan Robert de Castella, který se stal v roce 1983 prvním mistrem světa v maratonu. V roce 1986 vyhrál Bostonský maraton v osobním rekord 2.07:51.

Úvodních tři sta metrů se běží více z kopečka po hrubším asfaltu. Vloni zde bylo možné sledovat při běhu nacvičující leteckou skupinu na nedalekém chrudimském letišti, letos se zde valili účastníci vojenského pochodu, někteří vojáci i se samopaly v rukou. Zbytek trati vede lesem do kopce terénem s dosti kořeny přes cestu.

Před startem závodu byl tradičně největším favoritem loňský jedenáctinásobný vítěz Jiří Musil z Hlinska. Ten však tušil, že nebude mít svůj den. „Dneska se zrovna necítím dobře,“ uvedl před startem. Právě Maier byl vloni jeho jediným soupeřem.

Po startu se Maier ihned odpoutal od soupeřů. Druhé místo držel Jaroslav Alexa, který zde vyhrál před dvěma roky. Třetí opět sólo běžel Musil. Za nimi běžela dvojice Petr Kalný a Michal Honzíček.

Za necelou hodinu Maier předběhl všechny soupeře o kolo a zdálo se, že je vymalováno. Musil se propadl na páté místo a po hodině své trápení ukončil. V druhé hodině závodu podal životní výkon Petr Kalný, vloni byl třetí a předloni druhý. „Po hodině a půl mě doběhl a začal ukrajovat z mého náskoku jednoho kola. Sice jsem měl situaci pod kontrolou, ale v závěru jsem měl křeče a byl jsem rád, že jsem náskok udržel.“ Vítězný Maier dal osobák 30370 metrů a rovněž druhý Kalný 30273.

I Jaroslav Alexa prožil v závěru krizi a klesl na čtvrté místo – 28332. Třetí místo vybojoval Honzíček za 29360.

Ještě větší zvrat pořadí proběhl v soutěži žen. Po první hodině se zdálo, že čtyřnásobné vítězce Jitce Kalné (osobní rekord 26982) nestojí nic v cestě za dalším zásekem. Ale. Po startu nenápadně běžící Miluše Kührová ještě v první hodině šla na druhé místo před Jitku Cinkovou. V poslední půlhodině závodu totálně došlo Kalné (20900). Cinková také toho měla při své premiéře plné zuby (22520), a proto se překvapivou vítězkou stala vyrovnaněji běžící Khürová – 22923.

Absolutní rekord na tomto okruhu drží legendární Milan Holický z Pardubic, který zde při svém jediném startu v roce 2002 dal 33086.

Rekordní ženský zápis drží další běžecká legenda Anna Krátká ze Svitav, která zde rovněž při svém jediném startu v roce 2007 dala 27251.

Rozhodčí, Jan a Jakub Zajícovi, také počítají zajímavé statistiky. Takže dva běžci dokázali v druhé polovině závodu zrychlit – Jiří Alexa a Zdeněk Bílý. Letos byl na startu borec s nejvíce účastmi v Běhu 2:08. Předseda KRBu Zdeněk Zítko zapsal při svém dvacátém Běhu 2:08 celkem 23725.

Po patnácti účastech mají aktivní běžci Jaromír Jelínek (25013), Zdeněk Petržilek (20593), Josef Krátký (20039) a Jan Smola, který momentálně nezávodí.

Letos závod proběhl za krásné podzimní teploty přes deset stupňů, v první hodině drobně pršelo. Velkou pochvalu zaslouží pořadatelský tým i za servis, který závodníkům poskytl.

Po skončení závodu se všichni přesunuli do místní osvěžovny, kde pod patronací obecního úřadu proběhlo vyhodnocení letos opět vyvedeného Běhu 2:08. Všichni kdo závod dokončili obdrželi věcnou cenu.