Málokterá dlouhodobá běžecká soutěž nabízí běžcům takovou možnost výběru závodů jako Velká cena východních Čech. Uprostřed týdne v téměř totožnou dobu hned dva závody. Jeden v Hradeckém a druhý v Pardubickém kra­ji.

V Malých Svatoňovicích na Trutnovsku, rodišti spisovatele Karla Čapka, se ve středu uskutečnil první ročník běhu na nejvyšší vrchol Jestřebích hor Žaltman (742 m. n.m.). V Srchu tradiční večerní silniční devítka.

Závod v Malých Svatoňovicích měl parametry závodu kategorie super Českého poháru v běhu do vrchu. Na třech kilometrech museli startující zdolat převýšení tři sta metrů. Součet stoupání byl dokonce 355 metrům, protože po dvou kilometrech běhu, u některých spíše chůze, je čekal krátký seběh – klesání 55 výškových metrů.

Start byl na náměstí odkud se přes dva kilometry stoupalo, pak následoval cca třistametrový seběh. Závěrečná pasáž byla dle sdělení pořadatelů nejstrmější možnost jak se na Žaltman dostat.

Bezkonkurenčním vítězem se stal Ondřej Pína, který měl v cíli téměř minutový náskok před Šěpánem Štolfou. Třetí byl Jan Beran. Soutěž žen ovládla jeho setra Anna Beranová, která na vítěze ztrácela necelé čtyři minuty.

A kolik, že to ten vítěz běžel. Podle neofiko výsledků 13:57, ale vzhledem k tomu, že třeba u mě, ale i tedy se mnu běžícího kámoše, se čas mnou naměřený a ve výsledcích po závodě lišil o tři minuty, klonil bych se spíše k času okolo 17 minut. Pro dokreslení Pína vyhrál nedávný Běh na Kraví horu, který měl stejnou délku jako Běh na Žaltman, , ale převýšení jen 240 metrů, za necelých šestnáct minut.

V Srchu na Pardubicku v tradiční večerní pěti okruhové devítce vyhrál Miloš Kratochvíl za 31:01 minuty před Michalem Majorošem – 31:46.