Životní sezónu má za sebou pardubická atletka a orientační běžkyně Marta Fenclová. Letos se může pochlubit ve třiceti devíti letech stříbrnou medailí z domácího orienťáckého šampionátu ve sprintu. Závěr sezóny si tradičně zpestřuje běžeckými závody. V nich v minulém týdnu dvakrát rozdílem třídy porazila Taťánu Metelkovou z Hradce Králové.

Hořkou pilulku musela Metelková strávit 28. října na domácí trati v Týništi, kde ještě v polovině závodu jasně vedla. „Zaběhla jsem si na místní trati svůj nejlepší čas,“ uvedla tehdy v cíli vítězná Fenclová, která se dostala na desítce pod třicet šest minut.

V dalším jejich souboji, a to v Horních Ředicích na Pardubicku, byla proto Fenclová favoritkou a svou roli potvrdila na sto procent, když Metelkovou opět deklasovala. Pětikilometrovou trať nedělního závodu dala Marta za 17:53 minuty, druhá Metelková ztrácela více jak půl minuty.

Třetí místo celkově patřilo rovněž veteránce z kategorie 35 – 44 let Denisce Kozákové z pardubické Hvězdy SKP – 19:29.

Výčet vynikajících veteránek pokračoval dalším pořadím. Celkově čtvrtá byla nejlepší z kategorie 45 – 54 let Jana Matyášová z Dolní Dobrouče za 19:58 a pátá její tradiční soupeřka z kategorie z Hvězdy SKP Anna Krátká – 20:54.

Až šestá byla nejlepší mladá běžkyně – hradecká Klára Šimáková za 22:10.

Rovněž loňský vítěz Milana Janata neprožívá nejlepší běžecký podzim a už na několika závodech zaostal za loňskými výkony. V Horních Ředicích na desetikilometrové trati zaběhl téměř o minutu horší čas než vloni a bylo z toho druhé místo.

Vítězem závodu byl další borec z Hvězdy SKP Lukáš Gdula, vloni zde druhý. Lukáš se oproti loňsku zlepšil o dvacet sekund na 33:33.

Celkově třetí byl nejlepší muž z kategorie 35 – 44 let Jiří Čivrný za 34:38.

Zajímavostí ředického běhu je, že se již několik let uskutečňuje na úředně změřené trati. Nejdříve se běží náběh a poté dva větší okruhy cca 3 kilometrové a poté dva menší cca 2 kilometrové. Přes centrum závodu, místní fotbalový areál, se tedy probíhá čtyřikrát.

Ženy běží náběh a jedno velké a jedno malé kolo – 5 km.