Hlavní favorité potvrdili své role. Po dvou druhých místech vyhrál horský silniční běh na deset kilometrů na trati Adršpach – Chvaleč a zpět Pavel Brýdl z Trutnova. V ženách dokázala po třetí za sebou vyhrát Eva Vítová z Náchoda.

Profil horského běhu má silniční desítka Adršpach – Chvaleč – Adršpach. Startující musejí nejdříve zvládnout dvoukilometrové stoupání, pak je čeká kilometrové údolíčko, tedy tři sta metrů dolů a sedm set metrů nahoru a pak dva kilometry šusem na obrátku. To vše v opačném gardu do cíle. Náročnosti této silniční tratě odpovídají i dosažené časy nejlepších, které jsou o 2 až 3 minuty horší než při rovinaté desítce.

V letošním 27. ročníku, tradičně zařazeném do východočeské běžecké Velké ceny, ve stylu start cíl vyhrál Pavel Brýdl, který na sekundu zopakoval svůj loňský čas 35:51. Druhý proběhl cílem nejlepší čtyřicátník Tomáš Vebr z Chodova za 36:18 a třetí byl Polák Piotr Holly za 37:14.

Kategori padesátníků ovládl Josef Poduška ze Sokola Unhošť za 37:21 a nad šedesát let Jiří Čivrný ze Slovanu Liberec za 42:48.

Jak je již tradicí závod žen ovládly veteránky. Po vítězkách velkých jmen minulých let Metelkové a Pastorové obhájila loňské a předloňské prvenství Eva Vítová (tehdy za 41:48 a 40:39) z Náchoda. Pro Evu to byl první start po několika měsících nezávodění, ale pilného trénování. „Nebyla jsem připravena, a proto jsem radši nesoutěžila. Dneska jsem viděla, že mi do dřívější formy dost chybí,“ hodnotila svůj výkon 43:45 Vítová.

Po loňském pátém celkovém místě doběhla letos druhá nejlepší závodnice nad 45 let Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice, která časem 46:33 o necelou půlminutu zlepšila loňský čas. Celkově třetí byla nejlepší mladá Klára Šimáková z Hradec Králové za 47:10.