48. ročník Posvícenského koláče ve Studenci u Jilemnice na Liberecku pořádaný místními lyžaři ze Sokola Studenec vyhrál František Vagenknecht z nedaleké Nové Paky. Druhý muž z letošního běhu na krkonošskou Černou horu dorazil těsně před startem, navíc v sedle svého kola. Šestikilometrovou členitou trať krosu, zařazeného do východočeské běžecké Velké ceny a dále mimo jiné do soutěže o Bežce Českého ráje, dal v konkurenci další 75 startujících mužů za 21:49 minuty.

Druhý proběhl cílem Jan Hruška z Trutnova za 22:11 a třetí Míla Honců z Horní Branné za 23:23.

Nejlepším čtyřicátníkem byl za Karel Randák z Jilemnice za 24:06, padesátníkem Roman Koucký za 25:48, před ním však doběhl nejlepší šedesátník Jaromír Šimůnek z Jablonce nad Nisou za 25:39 a nad sedmdesát let zvítězil Josef Metelka v čase lehce nad třicet minut.

Ženy běží ve Studenci samostatný závod na tři kilometry. V něm rovněž ve stylu start cíl vyhrál Tereza Korvasová z USK Praha za 12:53. Po opatrnějším začátku, kdy se pohybovala dokonce mimo bednu, vybojovala druhé místo nejlepší čtyřicátnice Taťána Metelková ze Sokola Hradec Králové za 13:01. „V týdnu mě zlobil sval, proto jsem běžela opatrněji.“

Celkově třetí byla druhá mladá Zuzana Staňková z Lomnice nad Popelkou za 13:16. Soutěž žen nad padesát let vyhrála Blanka Paulů z Úpice za 15:07.

Po vyhlášení výsledků se losovala jedna cena tomboly. Vzhledem k tomu, že je ve Studenci posvícení, byla to kachna, ale živá. Musím uznat dobrý fórek a vylosovaný běžec, pan Jiří Nývlt z Trutnova (byl na bedně v padesátnících), zářil štěstím.

Kdysi jsem jiný lyžařský běh v jiném kraji běhal, ale když šla jeho úroveň do kytek, přestal jsem se ho účastnit. Prostě se na něm pořadatel pakoval, jak je bohužel nyní moderní. Ve Studenci jsem byl poprvé a vše zde klapalo.

Pořadatelům ze Studence dávám jedna mínus, ten mínus je za to, že před posledním závodníkem, 75 let, zmizelo značení a on bloudil na trati. V koncovce ho však doprovázel cyklista. Myslím si, že s odstraňováním značení jinak perfektně značené trati nebylo kam spěchat.