Vítězem letošního ročníku Rock Machine Hradeckého poháru se stal Tomáš Cink z České Třebové. O svém triumfu rozhodl až v závěrečném desátém závodě.

Na rozdíl od soupeřů měl ze sedmi započítávaných bodovaných klání pouze šest. Vždy však vyhrál absolutně. Jasně porážel takové borce, kteří se umísťují mezi nejlepšími i v elitních závodech, jako je Miloš Kratochvíl či David Hepner.

„Měsíc jsem pořádně netrénoval, tak jsem zvědav jak to dnes dopadne," pravil před startem dvouokruhového krosového běhu na 7,5 kilometru Cink. Tradičně po prvním kole vedl, ale na jeho tváři a i stylu běhu bylo vidět, že mu chybí obvyklá lehkost. Navíc měl v kontaktu soupeře. Cink nakonec vyhrál v čase 28:04 minuty, jeho nejslabší pohárový výkon. Druhý proběhl cílem Martin Andrš z Horních Počernic za 28:17.

Tomáš v cíli zopakoval svoje obvyklá, ale pro běžce jeho formátu velmi překvapivá, tvrzení: „O víkendech nemám na závody čas. Proto jsem rád, že jsem mohl absolvovat tento pohár a nakonec i úspěšně dokončit.“ Na vysvětlenou dodal: „Pocházím z Třebovska, ale momentálně trávím celý pracovní týden v zaměstnání v Hradci. Občas pracuji i o víkendech, což mě čeká nyní. Další týden máme o víkendu rodinnou akce. Prostě mi to se závody nejde dohromady.“

V kategorii do 40 let se stal vítězem Tomáš Cink z České Třebové (480 bodů) před Petrem Stohwasserem, bez příslušnosti (459), a Filipem Lánem z hradecké Slavie (451).

Kategorii veteránů vyhrál loňský nejlepší pohárový běžec, letos mu patří pomyslné druhé absolutní místo, Miloš Kratochvíl z Hvězdy SKP Pardubice (560) před loňským vítězem této kategorie Jiřím Douchou z Náchoda, rovněž Hvězda SKP, (512). Ten se na tuto pozici rovněž posunul až po závěrečném běhu.

Třetí místo patří tradičnímu účastníku Janu Vejběrovi z CykloPokr HK (487). Jeho manželka Eva Vejběrová, rovněž CykloPokr HK, je třetí v běžkyních do 39 let (475), druhá je Lenka Ungerová z Dobrušky (520) a vítězkou je další závodnice Hvězdy SKP Denisa Kozáková rovněž v plné bodové palbě (560).

„Už se těším na příští pohárové závody, protože postoupím do nové kategorii a tam bude šance bojovat i o prvenství,“ pravila vždy usměvavá Eva Vejběrová.

Ke kuriózní situaci došlo v poslední vyhlašované kategorii, ženách nad 40 let. Vítězka jasná – Hana Hellerová z HK (492), ale za ní došlo k bodové rovnosti a pomocným kritériem byl větší počet startů. Takže druhá Veronika Lhotáková z Koudelky u Holic a třetí domácí Iva Čechová (obě 480).

Slavnostní vyhlášení výsledků letošního ročníku Rock Machine Hradeckého poháru se uskuteční v sobotu odpoledne dne 10. října v budově Sokolovny na Novém Hradci Králové.