Český pohár v běhu do vrchu pokračoval o víkendu dvěma závody s obdobnými parametry, ale zcela odlišným povrchem a profilem, ve východních Čechách.

Sobotní Běh na Hvězdu se uskutečnil na tradiční krosové trati o délce 8,9 kilometru se součtem stoupání přes pět set metrů a součtem klesání více jak dvě stě metrů. Start je v Polici nad Metují na náměstí a cíl je na skalním vrcholu Hvězda. K závodu nastoupilo 180 startujících.

Dříve se Hvězda běhala jako pětikilometrový běh přes dva kopce, ten druhý byl asfaltová příjezdová cesta na Hvězdu. V porovnání se současnou tratí je to nebe a dudy. První krosový zajídák se závodníci dají hned na prvním kilometru při vybíhání z města. Pak je čeká terénní seběh a následně táhlé stoupání, které je zakončeno schody k poutnímu místu. Po zdolání pokračujícího kopce následuje asfaltový seběh, jsme v půlce, a pak výběh, po asfaltce horší kvality.

Na tomto vrcholu byla osvěžovačka a spršky. Následoval seběh do údolí a vbíhá se do skal. Široká cesta se postupně zužuje, neustále stoupáme. Prudké odbočené doleva, dříve tam byla značka 2,6 kilometru do cíle, znamená začátek nejnáročnější skalní pasáže, místy zdolávání pěkně velkých kamenů ležících v cestě. Kouzelné je závěrečné doslova proplétání mezi monumentálními pískovcovými útvary a i samotný doběh u kaple na Hvězdě má své kouzlo.

Loňské prvenství obhajoval trojnásobný český šampion v maratonu Petr Pechek z Maratonstavu Úpice, ale překvapivě našel svého mistra. Jím byl mladík Filip Záveský z Iscarexu Česká Třebová. Rozhodovala právě pasáž ve skalách. „Necítil jsem se tam tak jistě jako Filip. A právě tam získal rozhodující náskok,“ řekl k průběhu závodu druhý Pechek.

Třetí místo vybojoval trutnovský Pavel Brýdl a čtvrté další závodník Iscarexu žijící však v nedalekých Malých Svatoňovicích Jindra Král.

Záveský trať absolvoval v historicky druhém nejlepším čase 35:07, Pechek 35:34. Před dvěma roky dal Jiří Magál startující za Iscarex 34:53.

Běh na Dobrošov, v kterém startovalo osmdesát běžců, má stejnou délku jako Hvězda, ale udávané převýšení je 410 metrů. Když jsem si trasu projel v mapě tak mi to dalo nastoupáno přes šest metrů a klesání přes tři sta.

Také v průběhu let zaznamenal zásadní změnu trati. Dříve to byl silniční běh, ale vzhledem k rostoucímu provozu byla stanovena nová trať. Startuje se jako dříve u náchodského zimního stadionu, ale poté se běží zcela opačným směrem. Přes tři kilometry po proudu řeky Metuje, tedy délkově více z kopce, ale i na této části trati, která vede většinou po kvalitní asfaltce cyklostezky, jsou dva strmé krátké výběhy. Pak čeká běžce, kupodivu ve stejné nadmořské výšce jako byl start, odbočení doleva do drsného dvoukilometrové krosového kopce vedoucího do obce Lipí, na tomto vrcholu byla osvěžovačka.

Poté museli vrchaři dát nepříjemný třistametrový doslova střemhlavý padák dolů a pak dva kilometry po asfaltce směr Jizbice a následně směřovali k vrcholu Dobrošova. Kilometr pod ním se však odbočilo doleva a terénem po vrstevnici pod strmější přístupovou cestu vedoucí do cíle, takže poslední půlkilometr dá řádně zabrat. Na této trati vyhrál Pechek před Záveským a Michalem Horáčkem i Iscarexu .

Z veteránů dal oba závody například čtyřicátník Jindra Král z Iscarexu – první na Hvězdě, na Dobrošově druhý za Horáčkem. Šedesátník František Pechek z Maratonstavu Úpice vyhrál náchodský běh, v Polici byl druhý

Soutěž žen na obou závodech vyhrála Taťána Metelková ze Sokola Hradec Králové. Druhá byla na Hvězdě Sandra Schützová ze Ski Jilemnice a na Dobrošově Renata Hájková, třetí z Hvězdy.

Na obou závodech vyhrála kategorii 45 – 54 let Jana Matyášová z Dolní Dobrouče před Annou Krátkou z Hvězdy SKP Pardubice. Nejlepší v kategorii nad 55 let byla na Hvězdě Blanka Paulů z Maratonstavu před Karlou Mališovou z Prahy. Druhý den Blanka neběžela, takže se z prvenství a balení piva Primátor mohla radovat Karla. Mladé vyhrála na Dobrošově Jana Solánská z Maratonstavu.

Fotogalerie Iscarex