Po vysoké účasti na nultém ročníku se organizátoři ze spřátelených jednot SK FUGA a HSC Havířov naplno pustili do příprav prvního ročníku Havířské desítky. Navázali spolupráci s městem Havířov, start závodu přesunuli na Náměstí republiky ke známému kyvadlu, přidali kategorii pro handbikery. Jsou v úzkém kontaktu i s mistrem světa Pavlem Maslákem, který přislíbil účast, pokud mu to tréninkové vytížení dovolí. Závod se uskuteční v sobotu 17. října, on-line registrace bude otevřena v průběhu léta.

Od nultého ročníku Havířské desítky, který se uskutečnil 18. října 2014, uplynula řada týdnů a měsíců a blíží se ročník první. V minulém roce měli účastníci možnost setkat s havířovským rodákem a hlavně mistrem Evropy a halovým mistrem světa v běhu na 400 metrů, Pavlem Maslákem. Letos organizátoři opět chystají překvapení v podobě známých osobností ve startovním poli. Na úvod prozradili, že účast přislíbil opět havířovský rodák a frontman kapely NEBE, Petr Harazin. Určitě Vás potěší ne jedním autogramem.

Hlavní myšlenkou závodu je především podpora sportu a zviditelnění méně známých sportovních odvětví. Netradiční je pojetí Havířské desítky ve smyslu spolupráce mezi triatlonovým týmem SK FUGA a klubem boccistů HSC Havířov. Triatlon zažívá velký rozkvět a kombinuje tři sporty, kterými jsou plavání, cyklistika a běh. Boccia je podobná francouzskému pétanque a je určená především pro hendikepované jedince používající ke své mobilitě vozík. Skvělou vlastností boccii je, že míra postižení není limitující. Pokud přijdete na H10, ať už jako závodník nebo divák, budete si moci bocciu vyzkoušet. Tyto dva sporty k sobě pravda nemají příliš blízko, ale 17. října letošního roku se zástupci těchto aktivit postaví společně na startovní čáru tohoto běžeckého závodu. A vy můžete s nimi! Můžete se podílet i drobným příspěvkem v podobě prémiového startovného, jehož výtěžek půjde právě na podporu těchto lidí!

Na své si přijdou jak trénovaní běžci a vytrvalci, tak začátečníci či méně zkušení atleti. Hlavním závodem bude běh na 10 000 metrů, který odstartuje na Náměstí Republiky v centru Havířova. Ve čtyřech okruzích, které povedou přes Nábřeží, se v sobotu po poledni rozezní tlumený zvuk došlapávajících bot. Ten ustane v cíli opět na náměstí. Pro ty, kteří by si ještě na deset kilometrů nevěřili, bude připraven závod na jeden okruh, to znamená na 2 500 metrů. Start proběhne v dopoledních hodinách. Mezi těmito dvěma běhy bude zařazen závod pro hendikepované sportovce na handbicích. To jsou speciálně konstruovaná kola, která pohání šlapání horními končetinami. Zde se pojede závod na 15 000 metrů, tedy na šest okruhů. Jistě půjde o netradiční a zajímavou sportovní podívanou, doplněnou o bohatý doprovodný program.

On-line registrace bude otevřena v průběhu léta na webových stránkách závodu desitka.skfuga.cz.

Tisková zpráva