O víkendu 16. – 17. května si odbude premiéru první závod nové běžecké série Czech Ultra Trail Tour 2015 (CUTT). Závod jednotlivců na 73 km dlouhé trase prověří zkušené běžce, ale zároveň bude vhodný pro ultra-začátečníky, kteří si zatím netroufají na stovkové akce. Každý ze závodů CUTT bude možné absolvovat ve dvou variantách trasy. Zkrácený okruh bude mít délku okolo 50 km a o jeho absolvování se mohou účastníci rozhodnout až v průběhu závodu. Ve výsledcích pak budou klasifikování za těmi, kdo zvládnou trasu v plné délce.

Hlavním organizátorem série je zkušený reprezentant v Adventure Race a účastník mnoha extrémních závodů u nás i ve světě Marek Navrátil. Své pohnutky k „přestupu“ mezi pořadatele popisuje následovně: „Sám se každý rok účastním několika běžeckých závodů v přírodě, preferuji delší závody – ultra-maratony a mnohé mne baví, takže se účastním i opakovaně. Jenže mi na nich něco chybělo. Některé závody jsou moc dlouhé, jiné krátké, některé můžete jít jen ve dvojici, jiné se běhají na okruzích atd. A tak jsem si za dlouhých zimních večerů řekl, že by stálo za to připravit závody, které budou dlouhé, ale ne vyčerpávající, které povedou terénem i horami, ale nebudou to „choďáky“ a kde bude dostatek občerstvení, aby si závodník nemusel nosit veškeré jídlo s sebou.“

Důvody proč se závodu nemohou zúčastnit dvojice, jak je tomu v případech Rock-Point Horské výzvy, Beskydské sedmičky nebo 5BV, vysvětluje Marek Navrátil takto: „Především nabízíme pouze kategorii jednotlivců, protože není pro nikoho příjemné, když mu parťák na trati odstoupí za závodu. Také není jednoduché vždycky k sobě do závodu vhodného parťáka najít. Zvýšíme tím pravděpodobnost, že mnoho závodníků bude moci dokončit trasu a být klasifikováno. Samozřejmě vím, že závodníci při ultra-trailech spolu během závodu vytvářejí neformální dvojice či jiné skupinky, to ale k těmhle dlouhým a náročným akcím patří. Vznikají tak často zcela nová kamarádství a to je na tomto sportu hezké.“

Zmíněný první podnik série, CUTT – Jeseníky, bude mít centrum závodu ve Vrbně pod Pradědem a zavede účastníky na známé vrcholy Praděd, Velký Máj či Vysoká hole, proběhnou si krásným údolím Bílé Opavy (modrou turistickou značkou) a těšit se mohou také na méně známé traily a vrcholy u Vrbna pod Pradědem (např. Vysoká hora, 1031 m n. m.). Celkové převýšení na 73 km dlouhé trase bude cca 3 700 m.

Běžci a běžkyně se mohou na trase spolehnout na tři pestré občerstvovací stanice a tři kontroly, kde bude měřen průchod. Výsledky závodu budou s největší pravděpodobnosti k dispozici online na webu závodu. Nejlepší výkony v obou kategoriích (muži a ženy) budou odměněny finančně i cenami od partnerů.

Registrace a kompletní propozice naleznete na webu http://www.cutt.cz

Tisková zpráva