Hradec Králové – Ideální jarní podmínky přivítaly účastníky letošní prvního závodu Rock Machine Hradeckého poháru. V lesích v okolí rybníku Biřička na Novém Hradci Králové pro ně byly připraveny tratě, jak běžecké tak cyklistické.

Účast v úvodním běžeckém klání byla stejná jako vloni – čtyři desítky startujících s vytrvaleckou výkonností od tří po osm minut na kilometr. Ve dvou vlnách hlavního cyklistického závodu vyrazilo na trať hodně přes 100 bikerů, takže to byl v lese pěkný šrumec.

Stojaté vody běžeckého poháru asi nejvíce rozčíslo to, že loňský vítěz Miloš Kratochvíl z Hvězdy SKP Pardubice je letos čtyřicátník, takže bude závodit v kategorii nad 40 let. Miloš běžel na čele od startu a nejdéle s ním držel krok, do třetího kilometru závodu, orienťák hradecké Slavie David Hepner – nejlepší běžec do 39 let.

I když dle pořadatelů měl mít závod dost přes sedm kilometrů, spíše bych se klonil k měření závodníků, že to bylo něco málo přes sedm kilometrů. Vítězný Kratochvíl členitou dvou okruhovou trať, která se běžela nejdříve proti směru a pak po směru hodinových ručiček, dal za 26:00 minuty. Druhý „Hepy“ dosáhl času 26:50 a třetí proběhl cílem Albero Riciuza 27:09, druhý v mladých.

Právě přestup Kratochvíla do veteránů zamíchal karty v této kategorii. Loňský vítěz, Náchoďak Jiří Doucha startující rovněž za Hvězdu SKP, byl za 28:32 celkově čtvrtý a druhý v kategorii. V ní vybojoval bednu domácí Jan Vejběra z Cyklo Pokr za 28:43.

Soutěž žen bude mít stejně jako vloni suverénku Denisu Kozákovou, která rovněž hájí barvy pardubické Hvězdy SKP. Letos v životní formě běhající Denisa dala 28:37 a byla celkově šestá!

Druhá proběhla cílem Lenka Ungerová z TC Dobruška za 33:49 a velký návrat po zdravotních problémech může jistě slavit třetí domácí Eva Vejběrová z Cyklo Pokr, před rokem druhá v poháru, – 34:12.

Po nedávném porodu startovala poprvé loňská pravidelná bedničkářka Michaela Lánová z Hradce Králové, která doběhla pátá v ženách za 37:02, kousek za vloni třetí ženou poháru Petrou Schwaningerovou z Rock Macine Cyklomaxu – 36:48. Veteránky vyhrála domácí Jana Kroniková za 37:32.

Dotazy u závodníků jsem zjistil, že se nová trať, kterou je však třeba obousměrně doznačit, líbí. A nejen mě překvapilo, že první půlka, která se jevila snaží, dá pěkně zabrat. Střídání směru přispělo k větší přehlednosti o soupeřích a každý účastník mohl v reálu i vidět, jak běhají ti nejlepší. Rock Machine Hradecký pohár pokračuje prvního května, tentokrát se startem v deset hodin.