Dvůr Králové nad Labem – Upřímně přiznám, že jméno vítěze 31. ročníku Běhu Safari devatenáctiletého Sebastiana Vošvrdy z Mladé Boleslavi jsem zaregistroval poprvé. Na Bezvaběhu jsem o něm našel jedinou zmínku. Vloni doběhl jako dvanáctý v běhu Hronov – Náchod, jeho oddílový kolega Jiří Miler, který letos startoval ve Dvoře, byl tehdy sedmý.

Vloni pořadatelé „utrpěli nižší účast“, devadesát startujících, termínovou kolizí s komerční akcí v nedalekém Hradci Králové. Letos Běh Safari dokončilo 166 vytrvalců.

Za více jak dvacet let co sem jezdím, pamatuji tento závod jako pětadvacítku, dvacítku, půlmaraton. Pak se start závodu ze stadionu ve městě přemístil k zoo a běhaly se okruhy v safari a poté po silnici přes přehradu u Bílé Třemešné zpět do Dvora – 18,4 kilometru. Před dvěma roky přišla zásadní změna – dva okruhy v safari znamenají absolvovat celkem šest táhlých náročných výběhů a se seběhem ke stadionu ve městě dokonce sedm dlouhých klesání – tedy netradiční délku 10,8 kilometru.

Na startu chyběl obhájce prvenství domácí Ondřej Fejfar startující za AK Kroměříž. Členitou silniční trať zdolal tehdy za 35:13 minuty. Startoval však vítěz z roku 2013 Pavel Brýdl z Trutnova, letos čtvrtý, a z roku 2007, tehdy jako půlmaraton, Jiří Čivrný.

Právě Čivrný, Vošvrda a Miler vytvořili vedoucí skupinu, která se v druhé polovině závodu roztrhala a každý běžel sólo. Vošvrda v posledních kilometrech závodu vystupňoval tempo a vytvořil nový traťový rekord 34:59 minuty. Druhý Miler dal 35:42 a třetí Čivrný 36:11.

Stejně jako vloni startoval ředitel zoo Přemysl Rabas. Letos doběhl na 112. místě v čase pod hodinu.

Foto 193× – Kateřina Vašíčková