Promiňte netradiční začátek. Pokud za rok vyrazím na Běh městem Jarmily Kratochvílové, už nebudu jako sportovní dopisovatel nikoho o něco žádat, to slibuji. Před dvěma lety se mnou vyběhl v souvislosti s výsledky pán od časomíry, vloni jsem nic nechtěl a letos jsem měl úmysl udělat rozhovor se světovou rekordmankou. Proto jsem dorazil téměř dvě hodiny před startem.

Když jsem se odprezentoval, tak jsem vyrazil do centra závodu na náměstí, ale to jsem si dal. Dotázal jsem se na paní Jarmilu u pořadatele, který jinak umí pěkně panáčkovat na pódiu, a byl jsem „slušně“ poslán někam. I můj tolerantní doprovod suše pravil: Pěkný…

Ale jinak to při 31. ročníku Běhu městem Jarmily Kratochvílové klapalo. Pořadatelé museli být spokojeni s téměř 170 startujícími. Poměrně slušné počasí vydrželo po celý závod, přeháňky přišly až po jeho skončení. Paní Kratochvílová samozřejmě na svůj závod dorazila a jako vždy byla ke všem velmi příjemná a vstřícná.

Narozdíl od loňského ročníku, kdy vyhlašovanou desítku nejlepších ovládli jenom cizinci, dnes uspěli i domácí vytrvalci. Na čele závodu běžela trojice Afričanů – vítěz dal členitou patnáctku 46:01 minuty.

Za nimi bojovala další trojice, v které byl i nakonec celkově pátý Lukáš Kourek z Nového Města na Moravě za 47:38.

Osmý běžel v druhé polovině sólo Radek Hübl z Ústí nad Orlicí – 50:55 a za ním zástupce Iscarexu Česká Třebová Ladislav Kučera – 51:32. Desátý byl nejlepší čtyřicátník, chotěbořský Leoš Pelouch za 51:59.

Totožná byla situace v soutěži žen. První tři Afričanky – nejrychlejší za 53:22. Nejlepší domácí závodnicí byla pátá Marta Fenclová z AC Pardubice za 56:21. Sedmá byla veteránka Radka Churáňová z Lokomotivy Trutnov za 59:01. Devátá doběhla nejlepší česká běžkyně do 34 let Petra Dvořáková z AC Čáslav za 61:38.

Raritou Běhu městem Jarmily Kratochvílové je ocenění všech běžců a běžkyň nad 70 let. Finanční cenu letos převzalo dokonce deset vytrvalců.

Výsledky