O víkendu se v Kataru uskutečnilo mistrovství světa v běhu do schodů a Česká republika si odvezla stříbrné medaile z hodnocení národů. Vůbec první světový šampionát v tomto rychle rostoucím sportu trval dva dny.

V prvním dnu se běžely dva závody, ráno do 51. a odpoledne do 30. patra hotelu Torch v Dauhá.

Skvělého výsledku dosáhly Zuzana Krchová (3. místo) a Lenka Švábíková (6. místo), které do bodování národů doplnil Tomáš Maceček 7. místem mezi muži a Česká republika obsadila druhé místo hned za Autrálií a před třetím Rakouskem.

Ve finálovém závodu s hromadným startem, který rozhodl o prvních mistrech světa se čeští závodníci lehce propadli, ale i přesto potvrdili, že patří ke světové špičce v tomto sportu. Mistry světa se stali Piotr Lobodzinski z Polska a Andrea Mayr z Rakouska.

„MS v běhu do schodů byla skvělá zkušenost, sešla se velká konkurence a proto jsem z týmového stříbra nadšená! Nahradilo alespoň trochu zklamání z individuálního výkonu a dalo sílu do dalších tréninků. Těším se na další podobné akce,“ řekla Lenka Švábíková.

„Chtěl jsem se umístit do první desítky, první dva závody s individuálním startem jsem běžel podle svých představ a strašně si cením týmového stříbra. Škoda jen, že mě rozhodily strkanice na začátku finálového závodu s hromadným startem,“ podělil se Tomáš Maceček.

Výsledky českých reprezentantů:

Zuzana Krchová 5. místo

Lenka Švábíková 9. místo

Tomáš Maceček 11. místo

Miroslav Burian 17. místo

Pavel Holec 22. místo.