Bezděkov u Chotěboře – Ve stopách běžce Železnohoráka si vydalo přes sto vytrvalců v prvním ročníku běhu do vrchu z Bezděkova u Chotěboře na nejvyšší vrchol Železných hor. Legendární Železnohorák podle legendy běhal po vrcholech Železných hor v červených trenkách a podle ročního období v bílém tričku nebo tílku a v rádiovce nebo zmijovce na hlavě. Jeho vzdálení příbuzní si svého předka připomenuli důstojně, aktivně se jich v tomto oblečení zúčastnilo závodu na místy zasněžené trati 15.

Běh do vrchu měl délku 5,2 km a součet stoupání přes 300 metrů. Po úvodní zahřivací části v obci čekal startující první kratší výběh. Pak se běželo pár metrů z kopečka po asfaltu. Poté však přišly dva terénní zajídáky oddělené pár metry po vrstevnici. Pořadatelé v nejstrmějších částech navázali na stromy i lana a skutečně se hodila. V polovině závodu byla více jak kilometrová odpočinková část vedoucí mírně z vrstevnice. Pak se běžci dostali do lesního zasněšeného stoupání, více jak kilometrového. Po jeho zdolání čekal vrchaře kratší asfaltový seběh a zdolání posledních dvě stě metrů na vrchol Vestce – 688 metrů nad mořem.

Vítězný Matěj Trávníček z Nového Města na Moravě trať dal za 22:48. Druhý proběhl cílem nejlepší čtyřicátník Miloš Kratochvíl z Hvězdy SKP Pardubice, který však měl v nohou několik desítek kilometrů na start v sedle svého kola a více jak polovinu závodu byl vítězi rovnocenných soupeřem – 23:06.

Soutěž žen ovládla Petra Škodová z OK Loko Pradubice – za 31:07. Druhá byla Jana Klinecká z Hlinska za 31:37. Třetí celkově byla nejlepší veteránka nad 35 let Ludmila Vermešová za 31:55.

Foto 490× – matess74