Jak se dobročinně přičinit a při tom ještě naplnit vlastní výzvu? Adventní čas je ideálním obdobím. Tereza Bartošová s přáteli uběhli celkem skoro 371, 928 kilometrů pro hospic svatého Jiří a ještě mu posílají pár korun.

Tahle běhající dáma z Prahy vinou nemoci propásla listopadovou čtyřiadvaceti­hodinovku svého běžeckého gurua Miloše Škorpila ve Františkových Lázních, která se běhá právě pro zmíněný hospic. A tak si zatoužila odběhat vlastní, náhradní program.

„Ale už je zima a nemáme zázemí, tak jsme si řekli, že budeme běhat jen tak, co kdo vydrží a kolik se bude chtít,“ vymyslela. Naplánovala, zorganizovala a – uběhla.

Kroužilo se v sobotu od půl jedenácté až do čtyř v parku na Kampě, na okruhu dlouhém 741 metrů. Každý měl kartičku a dělal si čárky. Na lavičce termosky s kafem, čajem a polívkou, hromádky vánoční cukroví, banány, datle. Od půl jedenácté se vystřídalo patnáct lidí včetně Mexičana a Belgičana.

Páteř běžeckého pole vytvořila „svatá trojice“ z loňských nejúspěšnějších Women´s Challenge (všechny až na jednu uběhly maraton!). Kromě Terezy Bartošové, která dnes pracuje v organizačním týmu RunCzech, také Víťa Drtinová a Simona Vlašimská. S nimi Alena Maňáková z letošní sestavy.

Sama vůdkyně odkroužila rekordních 53, 470 km, mezitím zaskočila domů pro čerstvý čaj a ještě stihla přesvědčovat kolemjdoucí/běžící, aby se zapojili. „Většinou se jen smáli. Dva cizinci mi řekli, že si chtějí prohlédnout Staré Město a poběží raději dál než jen tady po parku.“

Loňská vítězka Simona Vlašimská odběhla rovnou třicítku s kočárem s pětiměsíčními dvojčátky Fabianem a Kristianem. Průběžně kojila děti i krmila spoluběžce Hraběnčinými řezy, které napekla vpředvečer. Víc než dvě hodiny vydržela na trati parta Michala Vítů, trenéra z Running Mallu.

„V pondělí předáme na setkání Milošovi krabičku s finančními příspěvky, ani nevím, kolik se sešlo. Další lidi přislíbili ještě poslat na účet,“ dodává organizátorka. „Moc se nám to líbilo a doufám, že jsme založili tradici. Každý rok bychom si chtěli vybrat jeden dobročinný projekt, jemuž takhle aspoň trochu pomůžeme,“ plánuje.

O běžeckém srdci a duchu tahle akcička, myslím, vypovídá mnohem víc než halasná hesla či bombastická čísla. Zvlášť teď v čase adventním.