Jako by se drsný komunistický thriller změnil v hollywoodskou romanci. Tudy prchal Král Šumavy, v mlze a vánici? Ne, les voněl barvami podzimu a slunce svítilo. Tady vedl nádherný terénní běh. Xterra Trail Run Prachatice verze dvě.

Ano, verze. „Nebude tam sice poměření časů, ale každý rok můžete poznat jiný kousek stezek po okolních kopcích,“ potvrdil za pořadatele Michal Piloušek junior. To zní výborně. A ta romantika? Však víte, i v amerických slaďácích bývá hrozivě vypadající zápletka.

Už děti na pětisetmetrovém okruhu přeskakovaly louže, brzdily v seběhu, kličkovaly mezi stromy a musely překonat bublající strohu. Což pak dospěláci. Ať už si vybrali trojku, osmičku nebo dokonce třináctku. Tratě se nelišily jen délkou, ale i náročností. Třináctka se jmenovala hard, hádejte, proč asi? Zčásti kopírovala obávaný běh zdejší havajské kvalifikace Xterry, terénního triatlonu. Místy ještě přitvrdila.

Ale pořád to byl běh. Hned na rozdýchání se vzpínala Černá hora, dva kiláčky vzhůru terénem i po šotolině. Pak prudká ztráta nastoupených metrů a znovu pozvolna jejich nabírání. Zato odměna v podobě rozhledů z dvoukilometrového hřebene Dubového vrchu, ovšem zpestřená kličkováním přes kořeny a mezi skalkami. Ještě dlouhý stoupák po asfaltce a pak něco přes kiláky po zpevněné cestě, tam se to dalo rozbalit. Profil podobný třeba loňské Beskydské 15 v Čeladné ze seriálu STRC.

„Asi po deseti minutách jsem zůstal sám a radši se moc neohlížel,“ komentoval vítězství Jan Kubíček, nejlepší český závodník historie Xterry. Chlapík z Krušných hor a světoběžník, který už má ledacos za sebou, se rozplýval nad parádní trasou.

Druhý skončil mladík Jakub Janoušek, třetí další Xterák Václav Holub – ten loni stihl vyhrát pětku a pak skončit také třetí na desítce. Na čtvrtém místě zůstal obhájce, zdejší triatlonový reprezentant Martin Debnar, který už letos dává přednost studiu medicíny.

Ženám vládla drobná dívka, běžkyně Tereza Chlupová, absolutně čtrnáctá v pořadí. Druhá skončila triatlonistka Barbora Hlaváčová a třetí Veronika Bubeníková, která místo rozklusání stihla plno práce v pořadatelském tý­mu.

I to svědčí o příjemné rodinné atmosféře podniku. Správná tečka za sezonou. Závodily téměř dvě stovky dětí i dospělých. Byly medaile, čaj i teplá sprcha. Xterra Trail Run je podobně jako její americký vzor určena lokálním sportovcům, běžcům, triatlonistům, lyžařům, bikerům. Pro městečko znamená příjemné osvěžení v čase nastupujícího podzimu. A pro nás zdaleka lákavou inspiraci na výlet. Stál za to.

Xterra Trail Run 13 km: Jan Kubíček 54:19 a Tereza Chlupová 1:04:09, 8 km: Ondřej Petr 36:23 a Eva Trčková 46:10, 3 km: Jan Neužil 13:16 a Eliška Korytarová 15:08.

Kompletní výsledky na www.xterra.cz

Fotogalerie