Hradec Králové – Počtem oceněných se asi málokterý běžecký seriál bude moci letos rovnat Velké ceně východních Čech v bězích. Pořadatelé z TJ Liga 100 Hradec Králové letos vypsali patnáct věkových kategorií (4 pro ženy) a v každé ocení pět nejlepších. Další věcné ceny jsou připraveny pro pět nejlepších mužů a žen v absolutním pořadí.

Myslím si, že někteří vytrvalci budou i litovat, že v závěru soutěže vybojovali bednové umístění. První tři v každé věkové kategorii sice dostanou finanční cenu, ale hodnota věcných cen pro čtvrté a páté místo je leckdy převýší.

Tyto ceny zajistil nejstarší český maratonec, letos 87 letý Jiří Soukup z TJ Liga 100 HK, která zasponzorovala jejich zarámování. Jirka je zároveň uměleckých kurátorem několika hradeckých galerií a v jeho postavě se dokonalé mísí antický ideál ducha a sportujícího těla.

„Je připraveno 33 obrazů a uměleckých děl, které pocházejí většinou z ateliérů akademických malířů jako například Natalie Hlubučková Soukupová (viz. foto – obraz Hradec Králové), Jiří Mádlo (obraz Slunečnice). Hodnotnou keramiku z vlastní tvorby věnoval majitel hradecké Galerie Barbara Jiří Dudycha. Cen je 33 i proto, aby si i poslední oceněný mohl vybrat ze 4 děl,“ zdůraznil Jiří Soukup.

Slavnostní vyhlášení Velké ceny se uskuteční v pondělí 17. listopadu po 14 hodině. V Hradci Králové nejdříve proběhně silniční pětiokruhový Běh městem na 9,7 kilometru. Veteráni nad 45 let a ženy startují ve 12 hodin a muži do 45 let ve 13:15. „Po vyhlášení výsledků běhu a ocenění nejlepších ve Velké ceně se navíc tradičně uskuteční bohatá běžecká tombola pro účastníky Běhu městem,“ dodal Jiří Soukup.