Srch – Předposlední závodní den má za sebou Velká cena východních Čech v bězích. Ve středu se vytrvalci utkali na nočním běhu v Srchu u Pardubic – Sršské devítce. V sobotu se souběžně uskuteční závěrečné závody soutěže, a to běh v Úpici a na Kunětické hoře.

V Srchu se na nové pěti okruhové trati, na staré byl velký provoz aut, v konkurenci 50 startujících kraloval ve stylu start cíl Milan Janata z Maratonstavu Úpice za 30:25 minuty. Za ním, rovněž sólo, běžel Michal Majoroš z Police nad Metují – 31:52.

Ke změně trati se zajímavě vyjádřil vítězný Janata: „Asi jsem nebyl sám, koho tato skutečnost nepotěšila vzhledem k tomu, že se v Srchu dobře poměřovaly výkony. Organizátoři rozhodně nevybrali špatnou náhradní variantu. Jsem si jistý, že si nová trať najde příznivce a bude stejně oblíbená, jako ta původní. Z mého pohledu má nová trať jedno velké pozitivum a tím je, že lépe psychicky utíká. Nejsou zde velké roviny a tím že se jedná o jakousi osmičku, tak navozuje pocit, že je kratší. Ve skutečnosti je však každý z celkových pěti okruhů o 60m delší, než v původní verzi. Nová vzdálenost je tak 9 050 m, namísto původních 8 750 m.“

Kdo chce nový okruh vyzkoušet, může do Srchu zamířit již ve středu 19.11., kdy začíná Zimní běžecký pohár Srchu. Ten se běhá jednou měsíčně až do března. V sobotu 22.11. se pak v Srchu, ale na jiné trati, běží maraton, půlmaraton a čtvrmaraton.

Soutěž žen rovněž bezkonkurenčně vyhrála Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice – celkově 12 za 37:39 a první místo nad 45 let. Za ní běžely sice závodnice čtyři kola sólo, ale v posledním okruhu se pořadí pěkně promíchalo a na dalších místech nakonec doběhly ne moc známá jména. Druhá Pavla Staňková z pardubických Doubravic (40:58), nejlepší 35 – 44 let. Hned za ní orienťačka Kamila Kárníková (41:01), první mladá. V posledním kole se z třetího na páté místo propadla jistá vítězka kategorie mladých ve Velké ceně Klára Šimáková z Hradce Králové (41:20)

Nejmladší veterány vyhrál domácí Jan Vodehnal, celkově čtvrtý za 33:32. Kategorie 45 – 54 let patřila hradeckému Jan Vejběrovi z CykloPokr – 35:45.