Baví vás objevovat nepoznané víc, než jen konzumovat prověřené? Vyrazte v sobotu do Prachatic. V malebné zastávce středověké kupecké cesty na jihozápadní hranici země se běží podruhé Xterra trail run, hodně terénní záležitost pro fajnšmekry.

Vyšla z dílny pořadatelského týmu české Xterry jako tečka za sezonou terénních triatlonů. Samostatný seriál Xterra Trail Runů, terénních běhů pro všechny, kam patří, se obrovské popularitě těší v Americe. Finále na havajském Big Islandu bývá týden před prosincovým maratonem v Honolulu mistrovstvím světa v trailovém běhu a Petr Pechek tam před třemi lety bral stříbro.

Ale zpět do Podšumaví. Malíř podzim zbarvil lesy, přidal i mlhavou kulisu do melancholické atmosféry odéru rašelinných slatí. „Nechtěl jsem vymyslet nejtěžší trať na světě, ale hlavně vybírat zábavné pěšinky, ukázat zajímavé výhledy a osamělé stezky, kudy utíkal Král Šumavy,“ láká autor tratí Michal Piloušek, několikanásobný havajský Ironman a šéf české Xterry.

Nabízí program pro celou rodinu. Už od deseti poběží děti, postupně v několika vlnách podle věku – startovné mají zdarma. V 11.45 startuje společně závod na 4 (Easy) a 8 km (Medium) a ve 12.45 Hard verze na 13 km. Jen si vybrat! Liší se nejen délkou, ale i profilem… Stihnete i dvě, pokud najdete síly – dá se platit zvýhodněné double startovné za 150 Kč.

„Hard bude zážitkem i pro ostřílené borce, kteří zvládli zdejší Xterru,“ usmívá se hlavní pořadatel Michal Piloušek mladší. Loni tu vládl místní triatlonový reprezentant, výborný duatlonista Martin Debnar.

„Všechny děti dostanou v cíli medaile, teplý čaj a sladkosti. V domově mládeže střední pedagogické školy máme zázemí se sprchami a teplými šatnami. Dá se tam i přespat, pokud se rozhodnete zůstat do neděle,“ dodává Piloušek junior. Město Prachatice a jeho okolí za tu štrapáci stojí.

Více informací najdete na www.xterra.cz.