V neděli se stalo centrem pozornosti polských a českých vrchařů lázeňské městečko Świeradów Zdrój. Právně zde totiž startoval úplně poprvé 4F ŚWIERADÓW RUN – běh do vrchu na 10 km.

280 běžců v hlavním závodě, 11 nordic walkerů a 127 závodníků na kratší běh městem se mohlo přihlásit elektronicky předem nebo na místě. Startovné na nejdelší trať se podle termínu platby pohybovalo v přepočtu přibližně od 270 do 540 korun českých. Ač lokalita leží doslova za humny, české barvy hájilo pouze 6 odvážných. A jak se jim dařilo?

„V České republice téměř nezávodím. Pouze sleduji dění na naší běžecké scéně,“ řekl Milan Holický. Dříve jsme ho mohli registrovat u nás na předních pozicích v rovině i kopcích, dnes asi dává přednost občasnému proběhnutí v zahraničí.

Dalším našincem na startu byl SK OMT triatlonista Michal Holý: „Nečekal jsem, že bych se někdy dostal na závod do Polska. Navíc se hlásím převážně na triatlony a jsem rád, že mi sedl i samostatný běh.“

Postupně se dostáváme k těm nejúspěšnějším. Na celkově 12. místě v čase 00:47:53 skončil Patrik Dušek. Chrudimský biker vyzkoušel terén jinak než na dvou kolech. Zdá se, že ho jeho nová disciplína baví: „Závod se mi líbil, organizace OK. Jen si myslím, že při závodu do vrchu je zbytečný seběh do města a nebylo by špatné víc terénu na trati. Jídlo super!“

Konečně si potlesk na bedně zasloužila i pardubická orienťačka Petra Škodová. Umístila se na třetím místě v ženách po přepočtu výsledků věkovým koeficientem a její čistý čas činil 00:57:53. „Běželo se mi velmi dobře. Neměla jsem velká očekávání a celý závod jsem běžela bez kontaktu se soupeřkami, takže výsledné umístění bylo pro mě příjemným překvapením. Závod byl perfektně organizován a ráda se do Polska zase vrátím.“

Nejúspěšnějším Čechem se stal Miloš Kratochvíl z Hvězdy SKP Pardubice, výkonem 00:42:34 vybojoval absolutní bronz. Zeptala jsem se ho na dojmy z celého závodního dne i na průběh soubojů na čele: „Organizaci považuji za bezchybnou. Po startu nás čekal seběh a ten jsem neuměl tak dobře, jako moji soupeři. Těšil jsem na stoupání, až budeme makat na vrchol kopce a za odměnu se svezeme lanovkou.“

Celkový vítěz (00:41:02) Piotr Czapla je mladým polským atletem, který se specializuje na dráhu i horské běhy. Například 10 000 m umí za 00:31:27,07 a ve věku 24 let má nejlepší výkony ještě před sebou.

Polská konkurence byla silná, přesto česká výprava úspěšná. Počasí lepší být nemohlo. Pořadatelský servis zmíněný většinou dotázaných byl perfektní. Zahrnoval, měření čipem, vodu a záchrannou službu na trati, funkční tričko, isotonický nápoj, medaili, porci těstovin a čaj a v neposlední řadě jízdu kabinkovou lanovkou z cíle do místa startu.

Závěr probíhal trochu odlišně. Nebyly vypsány žádné věkové kategorie a dekorováni byli pouze tři nejrychlejší muži a ženy. Následně proběhlo druhé vyhlašování s názvem „speciální“, zde byly koeficientem zvýhodnění nejmladší a nejstarší běžci. Absolutní vítěz bral 1 000 zlotých. Všem, kdo chtějí zkusit nový závod a v Čechách už byli všude, vřele doporučuji!

Výsledky