Češi, zdá se, jsou evropská velmoc v běhání do schodů. V sobotu obsadili v rakouském Grazu společně se Slovákem žijícím v Olomouci první tři příčky v Raiffeisen Schlossberg Stiegenlauf.

Závod se konal v rámci rakouské série v běhu do schodů a závodilo se na venkovním schodišti přímo v centru města.

Organizátoři se pyšní přívlastkem „nejkrásnější běh do schodů na světě“, prudké kamenné schodiště je dominantou Grazu a vede přímo z centra města na vrchol kopce Schlossberg.

Ostravský Tomáš Maceček vyrazil vstříc 421 schodům a několika přeběhům po rovince se startovním číslem 4 jako jeden z favoritů, což mezi evropskou elitou potvrdil a s dalšími dvěma (!) závodníky se na desetinu přesně podělil o třetí místo. Organizátoři teď řeší nejspíš dilema, jestli tak stejně rozdělit tučný šek nebo se prásknout přes kapsu a podepsat ho všem. Pro pěkné 6. místo si doběhl známý „schodař“ Pavel Holec.

„Byl to fakt strašně krásný závod, parádní atmosféra dole pod schody, lidi fandili podél trati i u cíle, kde jsem to dost potřeboval. Takové sprinty mi sedí a v cíli jsem byl úplně tuhý, to je dobré znamení (smích). O moc lepší pocit, než před týdnem v Olomouci,“ popisoval svoje pocity třetí Maceček.

Celkovým vítězem se stal Miroslav Burian před Tomášem Čelkem a výše zmiňovaným Macečkem.

Jako bonus vyhrála tato trojice i soutěž týmů. Ve stejném složení se příští týden chystají na finále německé série v Munsteru.

A aby toho nebylo málo mezi ženami zvítězila Lenka Švabíková!

Výsledky