Machov – Ondřej Fejfar vyhrál bezkonkurečně další závod Českého poháru v běhu do vrchu, kterým byl nedělní běh z Machova na nejvyšší horu polských Stolových hor, česky nazývanou Hejšovina.

Osmikilometrovou trať s převýšením necelých 500 metrů dal vítěz za 32:05 minuty. Druhý proběhl cílem nejlepší čtyřicátník Jan Malý za 34:03.

Závod startuje tradičně na machovském náměstí. Poté čeká startující kratší strmý výběh a ihned seběh do údolíčka. V něm se pomalu stoupá až k hranici – 3 km závodu. Po jejím přeběhnutí čekal stovku startujících nejnáročnějším výběh závodu. To jsme na čtvrtém kilometru. Pak následuje relativně odpočinková část pod Hejšovinu. Poslední necelý kilometr je doslova vertikální. Startující musí zdolat několik stovek schodů vedoucích na vrchol a i ti nejlepší je místy absolvují chůzí.

V soutěži žen obhájila prvenství hradecká Taťána Metelková za 36:16, celkově byla devátá. Na záda jí dýchala Michaela Stránská z Iscarexu, bronzová juniorka z nedávného MS, která dala 36:29 a třetí byla její sestra Adéla za 38:38.

Foto 107× – Kateřina Vašíčková