Události nabírají velmi rychlý spád. Tak rychlý, že v sobotu 13.9. se v jesenickém sportovním areálu v Koutech nad Desnou koná v rámci 3.ročníku Olomoucko-Opolských her historicky první Open Mistrovství České republiky v nordic runningu a nordic walkingu .

Závody pořádá Altis ski tour o.s., ve spolupráci s firmami Birki spol. s r. o. a K3 Sport, s.r.o.

Délka tratě: NW – 10 km (dva 5-ti kilometrové okruhy), NR – 5 km a 10 km. Trať na nordic running ještě pořadatelé upřesňují, pravděpodobně nebude zcela totožná s okruhem pro nordic walking.

Na rozdíl od nordic walkingu, jehož pravidla jsou mezinárodně stanovena a závody se konají již v řadě zemí, je závod v nordic runningu svého druhu světovou premiérou (nelze jej zaměňovat za ultraběhy s používáním teleskopických ho­lí).

1.Open MČR v nordic runningu proto pořadatelé současně chápou jako představení nové disciplíny sportovní veřejnosti, vyzkoušení jejích možností a ověření zaváděných pravidel. Patříte-li mezi běžce, kteří už s runningovými holemi běhají, nebo se s nordic runningem chcete teprve seznámit, rozhodně neváhejte a přijeďte do Jeseníků!

Výzva: prosím toho, kdo na závod pojede trasou Praha – Hradec Králové – Kouty, aby se se mnou spojil ohledně domluvy spolujízdy jedním autem. Díky, Milan, 721 627 830.

Základní pravidla závodu v nordic runningu:

  1. Krok je střídavý jednodobý (současný odraz pravou holí s dokrokem levé nohy a naopak).
  2. Nesmí se vykonat žádný krok bez dotyku hole se zemí.
  3. Nesmí se vykonat současný (tj. skatingový) odraz oběma holemi.
  4. Hůl se zapichuje do terénu přibližně na úrovni paty stojné, tj. došlapující nohy.
  5. Musí být použity runningové nebo walkingové hole (ne lyžařské nebo trekingové hole).

Kompletní propozice včetně možností přihlášení najdete zde.