Něco málo z historie

Pořádající organizace Maraton klub Hlinsko vždy volila pro tuto akci první nebo druhý víkend v září. Závod se poprvé běžel roku 1980 a dokončilo jej 13 ze všech 15 přihlášených mužů. Tehdy nejkvalitnější výkon (01:33:47) podal Josef Novotný za Sokol Nasavrky. Ženskou účast má tento náročný kopcovitý běh až od ročníku druhého.

Velmi zaprášený mužský traťový rekord (01:21:59) padl v roce 1992 zásluhou Jiřího Čivrného staršího. Mladší se zatím na start nepostavil… Skutečnost, že rychlejší žena než Hana Horáková z University Brno se nenašla již od roku 1985, je trochu smutná. Jejímu rekordu 01:34:09 se pouze přiblížila snad jen Táňa Metelková v roce 2006 výkonem 01:38:58.

V letech 1996 až 2000 se na místo Hlinecké 25 konal Hlinecký půlmaraton. Na přechodně zkrácené trati drží traťový rekord 01:08:48 Václav Ožana. Nejlepší čas z žen (01:22:23) zde zaběhla Táňa Metelková při příležitosti Mistrovství České republiky v půlmaratonu v roce 1999.

Letošní ročník

Letos se závod konal netradičně již 30.8.2014 – poslední sobotu v srpnu. V tento často hektický termín se na start postavilo 29 vytrvalců. Stylem start-cíl zvítězil Miloš Kratochvíl (Hvězda SKP Pardubice). V ideálním počasí mu stačilo k prvnímu místu proběhnout cílem v čase 01:36:13.

V ženách se sešla konkurence slabší než ve většině předcházejících ročníků. Chyběla například domácí mladá běžkyně Iveta Novotná, které se snad brzy vrátí její dřívější forma. Nejvyšší stupeň na bedně mezi ženami tak brala hlinecká Jana Klinecká s časem 02:18:43. Velká gratulace patří Jirkovi Soukupovi, který ve věku 87 let zvládne v závodě zdolat to, co mnoho mladých lidí nenachodí ani za týden.

Zázemí, start a cíl byly umístěny před zimním stadionem. Pořadatelům náleží jen samá chvála! Dvě občerstvovací stanice na trase jistě využila většina vytrvalců. Bezpečnost účastněných zajišťovala při přebězích na křižovatkách městská policie. Dárkové balíčky potěšily vždy tři nejrychlejší z kategorie. Po doběhu byla hojnost občerstvení úplnou samozřejmostí a palec vzhůru si jednoznačně zaslouží bohatá tombola.

Očima celkově nejrychlejšího

„Závod jsem běžel vůbec poprvé, ale rozhodně jsem z něj respekt neměl. Kopce mám rád bez ohledu na to, že jsem nyní trochu v únavě. Co se dělo na trati? Přibližně do čtvrtého kilometru moje tempo akceptoval Jirka Musil a na dohled nás měl Bořek Čejka. Od pátého kilometru se ale Jirka Musil propadal a Bořek ho dotáhl. Na obrátce jsem dokonce viděl, že Bořek Jirkovi utekl.

Předpokládal jsem, že si s přehledem pohlídá druhé místo, ale nakonec je oba předběhl někdo ze čtvrté pozice. Můj výsledný čas není nějak skvělý, běžel jsem si svým tempem. Byl to pro mě spíš trénink, protože letos bohužel nebylo s kým závodit.“

MK Hlinsko

Letošní výsledky