Janské Lázně se v sobotu probouzely do chladu a deště. V průběhu dne se počasí trochu vylepšilo ale celkově jistě mělo vliv na počet účastníků jubilejního 30. ročníku běhu do vrchu Janské Lázně – Černá hora.

Na startu se sešlo 125 závodníků a dalších cca 60 účastníků běželo „Běh kolonádou“ nebo šlo pochod po trase závodu. V hodinu startu se počasí umoudřilo tak, že bylo téměř ideální běžecké. Pouze v cíli nás všechny trápily dešťové přeháňky.

Kvalita závodního pole byla velmi dobrá a ve všech kategoriích se tvrdě bojovalo o body do „Maratonstav českého poháru v běhu do vrchu“. Od počátku o vítězství bojovali běžci s nejvyššími ambicemi.

Od čtvrtého kilometru se začal vzdalovat domácím závodníků Milanu Janatovi a Petru Pechkovi lyžařský reprezentant Jiří Magál, který startuje za Iscarex Česká Třebová a zvítězil ve velmi dobrém čase 36:59. Na druhém místě zkončil Petr Pechek v čase 38:00 a třetí doběhl Milan Janata v čase 38:15 (oba z TJ Maratonstav Úpice).

V kategorii žen zvítězila lyžařská reprezentantka Petra Nováková z Karlových Varů v čase 42:15, stříbro získala Renata Hájková z TJ Maratonstav Úpice v čase 46:14 a na třetím místě doběhla Carmen Idris Beshirová z Adidas Teamu ČR.

Závod byl současně zařazen do Slovenského vrchařského poháru. Nejlepším slovenským účastníkem byl Lubomír Chachula z Jogging clubu Dubnica nad Váhom.

Vítězem běhu běhu kolonádou se stal domácí Lukáš Hájek. Mezi pochodníky absolvoval trasu i senátor MUDr. Pavel Trpák.

Příští 31. ročník je již dnes naplánován na 8.8.2014 a už dnes věříme, že bude lepší počasí než na jubilejní ročník.

Výsledky

Foto 155× – Kateřina Vašíčková