Již desátým rokem se poběží ve Slopném nedaleko Luhačovic v malebném prostředí zdejších lesů Slopenská desítka. Letos je to v neděli 24. srpna. Spolu s během na Svatý Hostýn, který má start v sobotu 23. srpna v Bystřici pod Hostýnem tvoří tato dva vrchařské závody další unikátní víkendový dvojzávod tak oblíbený mezi běžci do vrchu, kteří absolvují celý letošní seriál těchto specifických běhů, protože obě dvě akce jsou samozřejmě zařazené do Maratónstav Českého poháru v bězích do vrchu pro rok 2014.

Svátek ve Slopném

Právě v této vesnici, kde za celou akcí stojí bývalý výborný moravský vytrvalec Mirek Švihel, si k desátému výročí pořádání závodu nadělili další porci práce navíc, protože se zde poběží o veteránské tituly mistrů ČR v běhu do vrchu. A to je pane kategorií. K tomu i nápor na organizaci. Ale ve Slopném, kde je závod takovým malým místním svátkem se za podpory obce, Zlínského kraje a řady zdejších sponzorů vždy podaří připravit akci, na kterou vytrvalci dlouho vzpomínají a rádi se sem proto také vracejí.

Co vás čeká

Trať zdejšího závodu, jak již je jasné z boje o tituly v běhu do vrchu, není žádnou procházkou po okolních lesích, ale poměrně náročným krosem se slušným převýšením. Ovšem stejně jak se dostanete z fotbalového stadionu, kde je kousek od něj na silnici start do lesů, tak i do stejného místa zase doběhnete. Což je oproti normálním běhům do vrchu výhoda. Nemusíte se odněkud vracet. Padnete na trávu za čárou a je to. Cíl je totiž přímo na hřišti, kde probíhají závody dětí a každý závodník, který se dostane za cílovou pásku je přivítán bouřlivým potleskem.

Jak tedy vypadá trať

Po startu vás čeká krátká rovinka, která plynule přechází ve stoupání. To je dlouhé asi 1500 metrů a vede celé po asfaltové silnici. Pak následuje mírnější kopec po zpevněné cestě. Ovšem po vběhnutí do lesa přichází prudký výběh nahoru až na metu 2,5 kilometru.

Během dalších dvou kilometrů se běží střídavě mírně nahoru a dolů. Potom následuje asi 300m prudšího seběhu, který přejde v mírné klesání až do šestého kilometru.

Poté je na trati několik krátkých, ale prudších stoupání a ta končí těsně před sedmým kilometrem.

Poslední tři kilometry se běží již jen dolů z kopce a od osmého kilometru se vracíte po stejné trase, jako jste běželi po startu, jen samozřejmě neustále dolů až do cíle na stadion.

Již jen z tohoto popisu je vám asi jasné, že trasy závodu bude určitě poměrně náročná, ale bez debat velmi hezká.

Kde najdete podrobnější informace?

Myslím, že není víc nic potřeba dodávat. Ale přece jen pro jistotu, kdybyste si něco potřebovali ověřit, tak více podrobností naleznete na těchto internetových stránkách obou závodů. Tak neváhejte, doplňte si informace a vyrazte závodit.

Běh na Svatý Hostýn: www.behnasvatyhostyn.cz

Slopenská desítka: www.slopenskadesitka.cz