Jeseník – Jak už to tak bývá dobrý úmysl se často nevydaří. O víkendu jsem se zúčastnil dvou závodů Českého poháru v běhu do vrchu v Jeseníkách. Běhu na Šerák a na Sokolí vrch. Oba dva byly uspořádány na vysoké úrovni. Ale pár detailů v samotné koncovce se pořadatelům nepovedlo.

Druhý den, v neděli, jsem neustále slyšel od moderátora, že je to unikátní dvojzávod a tomu mělo odpovídat i ocenění nejlepších běžcú. Připraveny byly dvě krabice s výrobky počítačové firmy.

K nejlepšímu muži při součtu umístění, ale i časů z obou klání, jednou druhému a jednou třetímu Ondřeji Fejfarovi, cena doputovala, ale k nejlepší ženě ne.

Tou byla druhá na Šeráku a první na Sokolím vrchu Taťána Metelková. Vítězka Šeráku v neděli neběžela. Ale cenu obdržela od pořadatelů nejlepší v kategorii do 34 let. Jí stačilo oba závody absolvovat, protože na Sokolím vrchu byla ze dvou mladých druhá! Lepší byly určitě na obou závodech i další veteránky jako Iva Milesová či Marie Delingerová.

Byl jsem se po vyhlášení pořadatelů zeptat proč tak učinili a odpovědí mi byly nechápavé pohledy. Asi tehdy jim teprve došlo, že jim něco ulétlo.

K ocenění pro nejvzdálenějšího účastníka byly přichystány rovněž dvě ceny. Takže Praha – Jeseník je cca 230 kilometrů, Jilemnice – Jeseník cca 160 km.

Musím pochválit dnešního vítěze čtyřicátníků Jiřího Wallenfelse z Prahy, který se s Ivou Milesovou, druhou v Běhu na Sokolí vrch, rovněž z Prahy, o cenu rozdělil. Druhá cena totiž jela do Jilemnice.

Vítězkou Běhu na Sokolí vrch byla tedy Taťána Metelková, nejlepším mužem pak Petr Pechek, kterému Běh na Šerák vůbec nesedl.