Blíží se polovina srpna a s ní v této tradiční době také jeden z největších a nejhezčích závodů na jižní Moravě Vnorovská desítka.

Letos vyšel termín na sobotu 16. srpna lze očekávat, že zde sejde opět všechno co má ruce a nohy. A to od nejmenších dětí až po nejstarší veterány. Celá obec žije tímto běžeckým svátkem, který se zde koná již po osmnácté a je nutné podotknout, že se tu v osmdesátých letech minulého století scházela naše vytrvalecká špička, protože původně se tady běhal závod na 25 km. A že se vesnicí proháněla nějaké jména, to si pište.

Stejně jako tenkrát a tak i v současné době platí, že kdo neběžel Vnorovy, jako by ani nebyl. Až takové renomé se tento závod mezi vytrvalci vydobyl.

Co běžce tedy čeká?

No, v každém případě srdečné přijetí, protože tam to ani jinak být nemůže. Podél trati 2,5 kilometrového okruhu, který běží muži čtyřikrát a ženy v poslední době jen dvakrát, stojí špalíry povzbuzujících diváků, kteří vás vyburcují třeba až k nadživotnímu ča­su.

Otázkou samozřejmě je, jaké bude počasí, protože srpnové vedro může pořádně ovlivnit výkony. A že jsme tam už zažili pařáky, to si pište. I mouchy se kolikrát potily až na sosáku a zalezly raději do stínu. To všechno jsou prostě Vnorovy.

V každém případě však budete mít obrovské zážitky, pokud jste zdejší závod ještě neběžel i a nevíte, do čeho jdete, protože vás zcela jistě překvapí perfektní organizace celého sportovního odpoledne včetně kulturních vložek, na kterou si organizátoři závodu v čele s Josefem Korvasem vždy potrpí. A pokud vyjde počasí, je možné si na této trati zaběhnout velmi slušné výkony, přestože není ideálně rovná, je i tak dost rychlá.

To ostatně dokazuje i traťový rekord ukrajinského vytrvalce Shafara Witalyho, který zde v roce 2011 zaběhl čas 29:23. U žen drží nejlepší výkon Petra Kamínková a to časem 34:28. Na poloviční trati, tedy 5 km, drží rekord časem 16:36 běloruska Aleksandra Duliba, také vítězka z roku 2011.

Ovšem ve Vnorovech to nejsou jen závody dospělých, jak by to třeba mohlo vypadat z konkurence běžců z řady evropských zemí, ale také všech kategorií dětí, které startují již od 13 hodin. Hlavní závod má pak start v 17 hodin. Právě pro tohle všechno se do Vnorov dostaví vždy početné pole závodníků od těch nejmenších až po nejstarší. Na běžecké mapě republiky jsou Vnorovy již tradičně velkým pojmem.

Závod je samozřejmě součástí letošního ročníku Moravsko-slovenského běžeckého poháru, který má na jihu Moravy obrovskou tradici a již to samo o sobě zaručuje velkou účast borců, co se v této soutěži rvou o body do celkového hodnocení.

Kam tedy tuto sobotu? Jedině do Vnorov!

Myslím, že je zbytečné se víc rozepisovat o tom, o co přijdete, pokud do Vnorov nepřijedete. Zcela jistě to pochopíte sami, jen když se mrknete na webové stránky: www.vnorovskadesitka.cz

Najdete tam všechny podrobnosti, které potřebujete vědět, abyste se správně rozhodli a vězte, že nebudete litovat, když do této vesnice nedaleko Veselí nad Moravou zavítáte. To vám garantuji.