Dolní Lomná – Suverénkou vrchařského víkendu v Beskydech byla domácí Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava. Po sobotním bezkonkurenčním vítězství v běhu na Lysou horu nenašla rovnocenou soupeřku ani v nedělním běhu z Dolní Lomné na vrchol Kozubová.

Pětikilometrovou trať s převýšením 540 metrů dala za 31:00 minuty. Stejně jako na Lysé byla druhá v kategorii 35 – 44 let olomoucká Marie Delingerová. za 32:30. Třetí celkově byla nejlepší mladá Lucie Gruchalová z Ostravy za 33:22.

Petr Pechek z Maratonstavu Úpice, letošní český maratonský šampion, byl druhý na Lysé a se stejným umístěním se musel smířit i na Kozubové – 25:40. Suverénem závodu byl Sylwestr Lepiarz z Polska – 24:39. Při tom i on v sobotu závodil. Vyhrál polskou variantu běhu na Kralický Sněžník!

Závod jsem absolvoval počtvrté v řadě a opět musím dát jedničku pořadatelům. Ne však všem závodníkům. Běh se běží souběžně s poutí na Kozubovou, takže ke konci trati se závodníci musí doslova probíjet davy poutníků. Je smutné, že někteří rychlejší se pletou při doběhu těm pomalejším.

Nedávno jsem četl příběh běžkyně Adély, jak vlastně podvodem přišla o bednu. Díky vodiči bez čísla soupeřky. Něco podobného jsem zaznamenal i na Kozubové v případě druhé juniorky.