Chlívce – Šestý ročník Jestřebího krosu byl rekordním nejen teplotami, při kterých se závodilo, ale i počtem startujících. Těch bylo přes padesát.

Trať závodu je od druhého ročníku stejná. Jedná se o kros po lesních cestách a krajinou Jestřebích hor. Závod má délku cca 10.800 metrů.

Po startu seběh a následný cca 800 m dlouhý výběh do prudšího kopce (Švédský vrch s nadmořskou výškou 700 m. n . m.). Zbytek trasy je neustále nahoru a dolu. Závěr do cíle je s mírným 1,5 km dlouhým klesáním.

Loňské prvenství opravdu zadrženě obhájil Jiří Čivrný ze Semil. „Pošetřil jsem síly. Odpoledne chci ještě běžet v Černíkovicích,“ řekl v cíli Čivrný, který i v Černíkovicích vyhrál. Ve Chlívcích dal 40:36 a před druhým Markem Kinclem měl náskok 14 sekund.

Dramatičtější byla soutěž žen. Loňská vítězka Lenka Hanušová srdnatě bojovala s Evou Vítovou, která vyhrála s náskokem 35 sekund za 47:15. „Měla jsem toho dost. Špatně se mi dýchalo a především z kopců jsem měla problémy s dechem,“ řekla v cíli vítězka. Obě nejlepší závodnice jsou veteránky 35 – 44 let. Třetí celkově proběhla cílem vítězka kategorie nad 45 let Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice.

Půl hodiny před hlavním pole se na trať vydala dvojice Jiří Soukup – nejstarší účastník (87 let a dal hluboko pod dvě hodiny) a legendární vytrvalec Jarda Mazač z Police nad Metují. Ten před rokem prohrál sázku s Pepo Vantou, pokud by prohrál Vanta běžel by pozadu běh na Hvězdu. Jelikož prohrál Jarda musel běžet Vantův závod.

Dalo mu to řádně zabrat. „Šel jsem to skoro 3 hodiny, ale za ten výhled na holky, co mne dobíhaly, to stálo. Alespoň jsem si užil netradiční běžecký pohled na děvčata. Při normálním běhu je buď vidím jen zezadu nebo vůbec. Bolí mne lýtka, ale jinak jsem v pohodě. Naivně jsem doufal, že to budu celé běžet, ale po chvíli už jsem pochodoval, pak jsem to střídal. Na třech úsecích mi dělali doprovod pořadatelé nebo diváci, tak to ubíhalo rychlejc. Poslední kilák mi přišla naproti přítelkyně Dáša. Jen je smutné, že hlavní pořadatel a vítěz naší sázky odjel na jiný závod,“ konstatoval po závodě Jarda. Vanta absolvoval běh na Dvoračky.

Foto 94× – Kateřina Vašíčková