Již přesně za týden bude celé odpoledne patřit běhu. Alespoň v Černíkovicích u Rychnova nad Kněžnou tomu tak určitě bude, právě zde se totiž uskuteční druhý ročník Černíkovického BezvaBĚHu. Závod letos přináší pár novinek, které budou dle všeho ku prospěchu…

Hlavní změnou je přesun termínu z neděle na sobotu. Z plánovaného grilování po akci loni nic nebylo, neboť většina účastníků musela v pondělí do práce. Proto bude letos start v sobotu odpoledne, a kdo bude mít zájem, může se v Černíkovicích na hřišti zdržet až do pozdních hodin. Hladu a žízně se není třeba bát, místní hasiči se totiž postarají mimo jiné i o výborné občerstvení.

Mírné úpravy doznala i trať. I letos poběží ženy jedno kolo (3,5 km) a muži dvě (7 km), akorát první třetina trati bude trochu jiná. Z několika důvodů byla vynechána pasáž vedoucí nově vznikajícím sídlištěm, poběží se přes obec po dlažebních kostkách. Nová verze bude zřejmě o trochu „pomalejší“ než loňská, ale na druhou stranu bude určitě atraktivnější. Předpokládá se, že by se nyní mohli dokonce potkávat běžci na čele s pomalejšími závodníky.

Děti jsou na prvním místě

Pořadatelé se ale letos rozhodli zaměřit se na dětské účastníky. Loni běželo třicet dospělých a pětadvacet dětí, letos by se měl tento poměr otočit. „Loni byla v termínu běhu celozávodní dovolená ve Škodě Auto v Kvasinách, takže spousta dětí z regionu byla i s rodiči na dovolené. Letos jsme snad termín vymysleli lépe,“ usmívá se Martin Singr z pořadatelské­ho týmu.

Pro děti do 18 let jsou vypsané závody na kratší vzdálenosti, které budou probíhat na místním fotbalovém hřišti. A kdo bude chtít, může běžet i závod s dospělými. Zároveň také každý dětský účastník obdrží při prezenci kartičku. Pokud splní další úkoly se sportovní tématikou (běh s vajíčkem na lžíci, skákání přes švihadlo apod.), může se těšit na drobnou odměnu. Oceněni ale budou všechny děti, které se postaví na start, i pokud nebudou chtít absolvovat další úkoly.

I letos se podařilo získat hezké ceny od sponzorů, oproti loňsku dost odlišné. Pro všechny běžce, kteří se umístí na stupních vítězů, jsou připraveny čokoládové medaile, ceny pak věnovalo i mnoho firem z regionu. Každý závodník by měl získat také diplom. „Loni dostali alespoň drobnou cenu a byli vyhlášeni úplně všichni, děti i dospělí. To bychom chtěli letos zachovat,“ slibují pořadatelé.

Pro širokou veřejnost bude pak přichystána poslední novinka a tou je běh pro zdraví na 1 kilometr. Kdokoliv, kdo bude chtít, se může přihlásit k této aktivitě a během, indiánským během nebo klidně i chůzí překonat tisíc metrů. A kdo ví, třeba se již za rok tito účastníci objeví na startu hlavního závodu…