Knířov – Jak ten čas letí. V Knířově, vesničce u Vysokého Mýta, uspořádali již 12. ročník Knířovského běhu, který je zařazen do seriálu Iscarex Cupu.

Hlavní závod je krosík na 6,5 kilometru. Úvodních 250 metrů je šusem z kopce. Pak následují tři dvoukilometrová kolečka a závěrečných 250 pěkně zpět do kopečka. Startovalo téměř 120 závodníků.

V soutěži mužů běžela na čele trojice domácí Jan Kopecký, Ladislav Kučera z Iscarexu a nejlepší junior Jiří Moravec Orla z Orlice, ten v polovině závodu ztratil kontakt. Kopecký startující za Hvězdu SKP Pardubice bojoval s Kučerou až na cílovou metu a vyhrál s čtyřsekundovým náskokem za 21:24 minuty. Třetí Moravec za 22:21. Čtvrté a páté místo patřilo Vackům.

Libor z Lanškrouna doběhl před nejlepším čtyřicátníkem Martinem z Iscarexu – 22:46.

Padesátníky vyhrál Václav Ožana – 24:31, šedesátníky – Oto Kubišta – 28:18 a nad 70 let opět na kole jedoucí z Hlinska Petr Leszkow – 30:05.

Jiný průběh měla soutěž žen. Zde od startu do cíle vedla a zvyšovala náskok loňská vítězka Anna Krátká z Hvězdy – nejlepší žena nad 45 let – 27:32, celkově na 33. místě.

Druhá doběhla nejlepší z kategorie 35 – 44 let Romana Brumlichová z Hronova – 28:01 a třetí další veteránka Markéta Černá z Lanškrouna za 28:46. Čtvrtá byla nejlepší mladá Alena Kalousová ze Žamberka. Ta za rok udělala velký kus práce. Z průměrné vytrvalkyně se vypracovala na ženu, která je pravidelně na bedně – 29:30. Bohužel příští rok bude muset závodit asi v nejnabitější ženské kategorii – veteránkách 35 – 44 let. Za ní následovaly další veteránky Eva Jirásková a Pavla Šimůnková.

Tentokrát jsem se byl koukat. Ještě ve mě bylo rozladění z minulé neděle. Bohužel podobný příběh jsem zaznamenal i v Knířově, ale co je horší v dětské kategorii. Při diskutabilním doběhu bylo pořadateli přislíbeno vyhlášení dvou třetích míst, ale nakonec to dopadlo tak, že byla vyhlášena jedna, prý nebyl další diplom. Takže došlo i na dětský pláč, ale alespoň hezky se zachovala závodnice, kterou pořadatelé vyhlásili. O cenu, balíček, se s poškozenou rozdělila.