Slatiňany – Jubilejní 300. Malá cena Monaka byla zároveň pořádána jako Běh olympijského dne, kterého se zúčastnila ve Slatiňanech na Chrudimsku nepřekonatelná světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová.

Hodinu před startem se přihnala průtrž mračen, takže závod byl tentokrát pěkně trailový. Výživné byly na trati pasáže, kde jsou nyní cestičky zarostlé 1,5 metru vysokou trávou. Jiné se na chvíli změnily v koryto potoka.

V hlavním závodě na desetikilometrovém členitém okruhu vyhráli Tomáš Procházka z Hvězdy SKP Pardubice za 37:12 minuty a v ženách Jitka Kalná startující za pořádající KRB Chrudim za 43:51. Jitka v sobotu vyhrála v rámci druhé atletické ligy běh na pět kilometrů na dráze a opět se jí podařilo pokořit hranici dvaceti minut.

Na startu byli i další atletické osobnosti. Velkým překvapením již před měsícem byl start Michala Šmída z Pardubic. Před deseti lety to byl medailista z Běchovic i českého šampionátu v půlmaratonu. „Nějak si mi to tady zalíbilo, tak si to jdu znovu zkusit,“ řekl před startem. Závod rozběhl ostře, ale během druhého kilometru musel zvolnit. „Asi je znát věk. Chytla mě křeč do lýtka, takže jsem zbytek trati vzal výklusem.“

Michal doběhl na 27. místě a před ním se cílem prořítil nestárnoucí Jarda Mazač z Police nad Metují, který je plné přípravě vlastního závodu. Běh do vrchu z Police nad Metují na Hvězdu se uskuteční v sobotu 12. července. „Chtěl bych všechny běžce pozvat do Police. Myslím si, že opět budu mít závod kvalitně připraven,“ řekl pro BB Jarda Mazač. Jarda si už dokáže vyhrát s detaily. Takže třeba vloni z oken polické radnice zněly po startovním výstřelu tóny Smetanovy Vltavy.