Chcete si užít tu strhující atmosféru půlmaratonů pod taktovkou RunCzech, ale nemáte odvahu zaběhnout celých 21,0975 km? Pak přesně pro vás je tady možnost zaběhnout si alespoň část 1/2maratonu jako člen čtyřčlenné štafety, nebo vyzkoušet novinku v podobě 2RUN 10+11km.

České Budějovice, tam to běhá

2RUN je opravdu velice povedeným krokem, který na závody naláká další nadšené běžce. Rozhodli jsme se tedy s kolegou tento zajímavý způsob absolvování půlmaratonu také vyzkoušet. Ne vždy je možné sestavit tým se čtyřmi členy, nebo naopak by to možné bylo, ale pětikilometrový úsek je prostě na atmosféru závodu tohoto typu krátký.

2RUN tento nedostatek naprosto eliminuje, jelikož běžci jsou potřeba pouze dva, z nichž jeden běží 10 km a druhý pak 11,0975 km. Také odpadá nevýhoda štafety, kterou je předávka někde v průběhu trati, kde si doběhnuvší neužijí mocnou diváckou kulisu, povzbuzujícího moderátora a další vymoženosti cílové rovinky.

V sobotu se uskutečnil další ze závodů ligy RunCzech, tentokrát jeden z nejrychlejších na světě. Již na prvním ročníku dokázal Daniel Chebii zaběhnout traťový rekord 0:59:49, který nebyl dodnes překonán. Ani na letošním třetím ročníku, nebyla magická hranice „pod jednu hodinu“ pokořena. To i přesto, že vítěz v Českých Budějovicích a zároveň úřadující mistr světa v půlmaratonu Geoffrey Kamworor z Keni, tento čas atakoval.

Na startu ale nebyli pouze elitní běžci světového a tuzemského běžeckého nebe, ale hlavně a především běžci z řad „obyčejných“ smrtelníků. A právě tito „obyčejní“ běžci, kteří čas pod hodinu berou jako dobrý výsledek cca v polovině trati, dodávají všem závodům tu nezapomenutelnou atmosféru. Na startu se letos dohromady i s přidruženými závody štafet a DM rodinného běhu, představilo kolem 4600 běžců.

Nenechte se strhnout, cíl je ještě daleko

Jak je na závodech RunCzech dobrým zvykem, po startovním výstřelu hnala kupředu Smetanova Vltava. Tato skladba spolu s atmosférou velkého závodu běžce v prvních několika metrech doslova nadnášela. Bohužel cíl byl ještě velmi daleko a tak mnozí již po prvních pěti kilometrech odpadávali. K tomu přispělo i vedro, které sice po startu v 19:00, již nebylo tak úmorné jako v dřívějších odpoledních hodinách, ale ulice města byli stále pořádně rozpáleny.

Za mě veliké plus dostávají dobrovolníci, organizátoři a všichni, kteří se na přípravě závodu podíleli. Organizace byla naprosto perfektní, přesně tak, jak by člověk očekával od závodu se stříbrnou známkou od mezinárodní asociace IAAF. Přetrvávající večerní vedro alespoň částečně mírnily časté občerstvovací stanice, kde dobrovolníci nestačili doplňovat vodu do kalíšků a rozdávat houbičky. Příjemné osvěžení závodníkům také přinesl kropicí vůz společnosti, poskytující v Českých Budějovicích komunální služby.  

Předávka a hurá na doběh Kamworora

Jakmile jsem tedy absolvovala svou porci 10 km, měla jsem akorát chvilku času se očerstvit, usušit, vyzvednout věci a přesunout se k cílové rovince a sledovat strhující boj o pokoření traťového rekordu, stejně tak jako doběh nejlepších českých atletů Jana Kreisingera a Petry Pastorové. Mezitím můj parťák statečně bojoval se svou cca 11 km tratí. Já jsem si užila atmosféru vítěze, on zase atmosféru průběhu cílem. Upřímně nevím, co z toho je lepší :-)

Konečně se tak v rodině závodů ligy RunCzech objevil i mladší bratříček štafety, jménem 2RUN. Rozhodně doporučuji jej vyzkoušet. Je ideálním řešením pro všechny, kterým respekt z cca 21 km trati brání si vyzkoušet půlmaraton v celé jeho délce a čtyřčlenná štafeta je neláká. Osobně si odnáším nezapomenutelné zážitky, ostatně jako ze všech tří ročníků českobudějovického 1/2maratonu a těším se příští rok nashledanou!