Hradec Králové – Překvapivě lehce vyhrál Jiří Čivrný hradecký Běh demokracie. Silniční desetikilometrovou trať zdolal za 33:40 minuty.

Spolufavorit závodu Milan Janata totiž běh pojal tréninkově. V pátek vyhrál v traťovém rekordu Dachovský kros u Hořic v Podkrkonoší.

„Původně tento start v mém kalendáři nebyl a ještě ráno jsem s ním nepočítal. Nakonec jsem se pohyboval v Hradci a rozhodl se tak na start postavit alespoň tréninkově. Do závodu jsem šel s myšlenkou taktického stupňovaného běhu a tím pošetřit síly na těžký start příští víkend ve Švýcarsku. Od úvodu jsem proto nechal vpřed uhánět Jirku Čivrného, který tím asi byl trochu zaskočen, stejně jako Marek Kincl, kterému jsem nabídl pomoc s tempem tři a půl minuty na kilometr. Tato spolupráce fungovala až do čtvrtého kilometru, kde jsem Markovi utekl,“ uvedl po závodě Janata, který dosáhl času 34:26. Třetí proběhl cílem za 35:27 Kincl.

Soutěž žen ve stylu start cíl ovládla domácí závodnice Hvězdy SKP Pardubice Denisa Kozáková za 40:14, vítězka kategorie nad 35 let. Druhá doběhla nejlepší mladá Klára Šimáková z Hradce Králové za 45:13.

Obrátková trať vede po hradecké lesní asfaltce, Hradečnici, která je centrem in-line bruslařů. V první polovině má stoupající charakter a před sebou běžci vidí většinu trati na několik kilometrů dopředu. Letos se na start postavilo rekordních 97 běžců.